Túlsúly és cukorbetegség
2014. nov. 20., MACOSZ, egeszseg.hu

A túlsúly és az elhízás a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának fő okozói, de ez nem zárja ki azt, hogy normális testsúlyú és alultáplált ember is lehet cukorbeteg.

Hogyan hat a túlsúly a cukorbetegségre?
A mozgásszegény életmód és kalóriában gazdag étkezés miatt a szervezet nagy mennyiségben termeli a cukor lebontásához szükséges inzulint, amire idővel már nem reagál megfelelően, így inzulinrezisztencia jön létre, de később akár a teljes inzulintermelés leállhat. Étrendi és gyógyszeres kezeléssel sokáig karban tartható a vércukorszint, de előbb-utóbb az inzulin pótlására is szükség lehet.

Hogyan hat a kezelés a túlsúlyra?
A tablettás és az inzulinkezelés alatt is tovább hízhatnak a cukorbetegek. Ennek oka lehet a helytelen életmód, ám maga a terápia is hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz. Különösen akkor fordul ez elő, amikor az adagolt inzulin hatása nem egyenletes, így a beteg kalória- és szénhidrátdús kisétkezésekre kényszerül azért, hogy elkerülje a túlságosan alacsony vércukorszintet. A modern inzulinok esetében a szakemberek ugyanakkor egyenletesebb hatást és kisebb súlygyarapodás tapasztalnak, mint a hagyományosaknál. Fontos tudni, hogy a cukorbetegek étrendjének kialakítása, a fogyás elősegítése nem egyszerű feladat, ezért mindenképpen szükség van szakember segítségére, az étkezés és a gyógyszerezés területén egyaránt.

Sovány ember is lehet cukorbeteg


Félrevezető az a feltételezés, hogy a túlsúly az egyedüli oka a 2-es típusú diabétesz kialakulásának. A túlsúlyon kívül más tényezők is növelhetik a cukorbetegség kockázatát:

• öregedés
• terhességi cukorbetegség
• genetika
• alultápláltság
• szociális környezet
• családi kórtörténet

A fenti tévhit hatására a nem túlsúlyos emberek sokszor azt hiszik, hogy ők nem is lehetnek cukorbetegek, és emiatt a betegség esetleges tünetei elkerülhetik a figyelmüket. Éppen emiatt fontos, hogy a diabétesz jeleit minél hamarabb észrevegyük, és megelőzhessük az olyan súlyos és hosszú távú szövődményeket, mint a vakság, a veseelégtelenség vagy a fekélyesedés miatti végtag amputáció.