Abortusz - tények
2011. okt. 28., Porcsalmy Zsuzsa

Jelszavak abortusz témakörből:

"anya jogai, gyilkosság, emancipáció, felelősségvállalás, baleset, bűn, törvény, közömbösség, egyéni estek, kiskorúság, anyagi gondok, egészség, vallási meggyőződés, társadalmi összefogás,…"

A művi vetélést (terhességmegszakítás, magzatűzés – interrups) nevezik abortusznak. Az orvosi beavatkozás műtétnek számít. A terhesség 12. hetéig (különösen indokolt esetben a 16.- 20. hetéig) lehetséges a nem kívánt fogamzást megszakítani.

Az abortusz tablettát a 7. hétig ajánlják.

Az abortusz nem azonosítható a fogamzásgátlással.

Különféle műtéti megoldásokat alkalmaznak. Hazánkban leggyakrabban a vákuumos kiszívást végeznek, ilyenkor a méhszájat kitágítják, és egy porszívóra hasonlító csövet vezetnek a méhbe, aminek rendkívül éles a vége. A szívó és vágó vég feldarabolja a babát, majd a testrészeket kiszívja, amik végül egy gyűjtőtartályba kerülnek.

Az abortuszon átesett nők 32 % -a később meddővé válik. Fiatalok között ez a szám csaknem 50 % . Ennek okai főleg azokból a lelki sérülésekből adódnak, amelyeket az anya bűntudata eredményez. A műtéti beavatkozásnak is vannak veszélyei és mellékhatásai a nő szervezetére.

Világszerte évente körülbelül 26 millió legális és becslések szerint 20 millió illegális abortuszt hajtanak végre. Ez azt jelenti, hogy 126.000 abortusz történik naponta!

Magyarországon 1956-tól kezdve engedélyezett az abortusz, azóta körülbelül 6,8 millió terhességmegszakítást végeztek el az orvosok, ebből nagyjából 700 ezer volt illegális.

A legutóbbi statisztikai adatok szerint 1000 fogantatásból 450 (majdnem fele) abortusszal végződik Magyarországon.

A műtétért 10.000 és 30.000 forint közötti értékben kell fizetni. A Családvédelmi Szolgálatnál dolgozó védőnőt kell a nem kívánt terhességgel felkeresni, aki tájékoztatást ad a lehetőségekről. 

A kép forrása: KSH

Szólj hozzá a fórumban:
http://www.tinivagyok.hu/forum/topic?f=15&t=9&sid=0f1dedb0a4db1d198fe34c8fcabd40ff