Az oltottak száma
2021. okt. 11., Dr. Klujber Valéria

Egyre nyilvánvalóbb, hogy van egy Nyugat- Kelet-Európa közötti trend az Covid-oltottak százalékos arányát tekintve.

Hiába kezdte Magyarország nagyon korán és gyorsan az oltás ajánlását, az emberek egy részét nem lehet meggyőzni. Erre nagyon egyértelmű videok és más információk is fellelhetők a neten, illetve személyes tapasztalatai is vannak sokunknak. Így most már a középmezőnyben vagyunk és ez nem is akar változni. Aki beoltatta magát, az igényli a harmadik oltást, de aki nem, legyen akár idős, vagy krónikus betegséggel sújtott, az az elsőt sem kéri, bízik benne, hogy megússza.Mivel én már elég idős vagyok és éltem a 89 előtti rendszerben is, biztosra veszem, hogy ez a keleti országokban átéltek miatt kialakult bizalomvesztés miatt van. Megtanultuk, hogy semmi sem úgy van, ahogy mondják, mindenki igyekezett a szavak mögötti tartalmat kihámozni és ez most sincs másképp. Nem hiszünk a hatalomnak, nem bízunk a felülről jövő információkban, folyamatosan gyanakszunk.
És ezt egyáltalán nem aktuálpolitikai szándékkal mondom, ez annál sokkal mélyebb és sokkal általánosabb életérzés! Ugyanez látszik az egész volt kelet-európai blokkban, Bulgáriában, Romániában, de Szlovákiában, Lengyelországban, Horvátországban és a balti országokban is.
Ennek nyilvánvalóan vannak hátrányai, akár az általános lelki egészséget tekintve (ki lát Budapesten idegeneket egymásra mosolyogni?), de talán vannak előnyei is.
Mindenesetre egy világjárvány ezek szerint ezen a beidegződésen nem tud változtatni.