Kratom
2024. márc. 11., Dr. Klujber Valéria

„Legális heroinnak” „űrpornak” is nevezik. Veszélyes drog vagy egyszerű kávészerű ital?

Itthon még nem tiltott, de több európai országban, pl Olaszországban igen. Több európai országban is forgalomban van emberi fogyasztásra. Egyes országokban fogyasztása szabályozott (Dánia, Svédország), más országokban nem szabályozzák (pl. Máltán).

Itthon csak külső használatra, növényi festékként (vagy botanikai, analítikai célokra) árusítható.

Több internetes forgalmazó is teaként kínálja, de inkább a kávéhoz hasonlít. Ezerféle színben, általában por formájában árulják, a poron kívül kapszulaként is elérhető.

"Lenyomja az embert, szokták mondani, hogy az elején relaxációs állapot, nyugodtság jön, tartósan, akár néhány hét használat után viszont, ha valaki elhagyja, akkor rájön, hogy valójában csapdába esett, mert ópiát-szerű elvonási tüneteket okoz" - figyelmeztet Szemelyácz János addiktológus.

https://kratom.hu/magazin/kratom-fogyasztas-mire-erdemes-figyelni.html

Amire mindenképpen figyelni kell:

A kratom szárít, amit fogyasztója nem mindig érez, ezért fontos bekészíteni egy üveg vizet és fogyasztása után ebből iszogatni

Általában elveszi az éhségérzetet

Élénk álmodáshoz, rossz minőségű alváshoz, kialvatlansághoz vezet, ezért nem érdemes az elalvás előtti órákban fogyasztani

A kratom fogyasztása után ne vezess!!! Lelassítja a reflexeket, túlzottan ellazít és szedatív (nyugtató) hatásai miatt el is altathat.

Alkohollal együtt rosszulléthez vezethet.

Halálos áldozatok is vannak. https://index.hu/kulfold/2023/08/02/kratom-legalis-heroin-legzesi-elegtelenseg-halal-opiat-fuggoseg/

Rendszeres fogyasztása függőséghez vezet. Bár tévesen sorolják az ópiátok közé, kellemetlen elvonási tünetekkel jár (fejfájás, verejtékezés, hidegrázás, gyomorfájás, álmatlanság), súlyos függőség esetén a mindennapi tevékenységek ellátását is akadályozza. Ázsiában a gyengébb fogyasztási módok miatt (gyengébb teák, kratom-víz, elfüstölés stb.) ezek a tünetek jóval enyhébbek, mint a nyugati kultúrában, ahol nagyobb dózisokban, kivonatok formájában vagy kivonatokkal dúsított kratomot fogyasztanak.

Thaiföldön (Délkelet-Ázsiában) őshonos növény a kratom fa.

A 19. században a kratomot a helyi földművesek az ópiátokról való leszokáshoz és annak alternatívájaként kezdték el használni a 18 órás robotmunka elviseléséhez. 1943-ban a kormány betiltotta a kratom fogyasztását és árusítását, valamint megkezdte a kratom fák irtását.