Mit tegyünk, mit ne tegyünk kullancscsípés esetén?
2024. márc. 18., kullancs.hu

Röviden Lakos András főorvos úrtól.

"Mit tegyünk, mit ne tegyünk kullancscsípés esetén? – rövid változat

A kullancsot minél előbb távolítsuk el! A kullancscsípés miatt ne menjünk orvoshoz – ez időveszteséggel jár, és az orvosok sem járatosak a kullancseltávolítás terén! A kullancsot magunk távolítsuk el, vagy kérjünk segítséget a környezetünkből!
Az eltávolításkor ne nyomjuk össze a kullancs testét. Minden olyan beavatkozás, ami a kullancsot öklendezésre készteti, vagy a gyomor összenyomásával jár, növeli a fertőződés kockázatát.
A kullancs eltávolítható egy cérnaszállal is (lásd a címoldal alján a filmet!).

Ne használjunk krémeket, olajat, zsírt, kölnit, fertőtlenítő szereket, gyufát és ne tekergessük a kullancsot! Miután megfogtuk a bőrhöz közel, és lassan húzni kezdtük, hagyjunk fél percet, hogy a parazita maga eressze el a bőrünket, így nem kell attól tartani, hogy beszakad a szájszerve. Ha mégis beszakad, ne akarjuk kipiszkálni, abból csak baj lehet, kilökődik magától.

Ne fertőtlenítsük a csípés helyét! A kullancs már a vérszívás kezdetétől egy kapillárisba ereszti vissza a kórokozókat is, a fertőtlenítőszer nem éri utol a vérpályában, illetve a bőr mélyebb rétegeiben szaporodó borreliákat.

Ne vizsgáljuk (vizsgáltassuk) a kullancsot, hogy van-e benne kórokozó!

A csípést követően semmilyen védőoltás sem indokolt. (Ritka kivétel, ha már legalább egy hete megkaptuk az első kullancsencephalitis elleni oltásunkat, de a másodikat még nem.)

Mikor indokolt a kullancscsípés után vérvizsgálat?
Panaszmentesség esetén sohasem.

A Lyme-kór szexuális úton nem terjed.
Az anyatejben kimutatható a kórokozó, de nem fordult elő, hogy valaki ily módon fertőződött
volna.
Vérátömlesztéssel a fertőzés nem terjed.
A fertőzés a csípést követően órákon belül is kialakulhat.
A magzat fertőződhet, és a fertőzés az első trimesterben magzati halálhoz vezethet.
A fertőzés előfordulhat a kullancscsípés felismerése nélkül is. Ha a kullancs jóllakott, magától
távozik, és minél fiatalabb alakról van szó, annál hamarabb.

Megelőző antibiotikum-kezelés
TILOS! Hogyha a csípés után adunk valamilyen készítményt, Lyme-folt már nem jelenik meg, de a kórokozó attól még életben maradhat. Elmarad a jellegzetes klinikai tünet, aminek felismerésével a betegség már akkor kezelhető, amikor még nincs semmilyen szövődmény. A szerológiai reakció is hosszú időre negatív lesz. Így aztán nem sok esély marad a fertőzés felismerésére.

Megelőzés
A kullancscsípés megelőzésére legjobb módszer a bozótos területek kerülése. A kora reggeli órákban több, a szárazabb időszakokban kevesebb a támadó kullancs. Április-július a legveszélyesebb időszak. Ha csak lehet, nadrágban kertészkedjünk és menjünk kirándulni. A
nadrágot tűrjük be a zokni alá. A trikónkat tűrjük a nadrágba. Hosszú hajúak fogják össze a hajukat, viseljék kontyban, vagy sapka alá tűrve.


Mikor keressék fel Ambulanciánkat?
Amennyiben a csípés után (és többnyire annak helyén) lappangási idővel jelentkező, fokozatosan növekvő, legalább 3 napja fennálló, legalább 5 cm-es pír jelentkezik. Ha nem vett észre a kullancscsípést, 5 napja fennálló, 8 cm-es átmérőt szabad csak diagnosztikusnak tartani. Kivétel a gyermekek füle előtt húzódó pír, mert ez gyakorta szövődik arcidegbénulással. A fenti kritériumok teljesülése esetén antibiotikum-kezelés indokolt.

Terhesség esetén klinikai tünetek nélkül is végzünk vérvizsgálatot.

Ha már végeztek kullancsvizsgálatot, és annak pozitív lett az eredménye, érdemes minket felkeresni.

Kezelés
A Lyme-kór bármikor gyógyítható, nem igaz, hogy minél előbb kezelni kell. A biztos
diagnózis fontosabb, mint a gyorsan megkezdett kezelés!"

A részletekért lásd a weboldalát: http://kullancs.hu/popular.php?lang_def=hu