Szexuális erőszak - tények, tanácsok
2013. jan. 8., www.nane.hu alapján

Számos tévhit él az emberekben (a szakemberekben is) azzal kapcsolatban, hogy kik válnak nemi erőszak áldozatává, ki követhet el erőszakot, és jellemzően hol történnek ilyen események. A széles körben elterjedt téves hiedelmek miatt az erőszak áldozatai is gyakran önmagukat hibáztatják. Azt gondolják magukban: tudnom kellett volna… ha nem így viselkedtem volna… elkerülhettem volna…

» Senki nem „kéri” a viselkedésével, hogy megerőszakolják – ugyanúgy, ahogy senki nem kéri, hogy kirabolják, azáltal, hogy pénztárcát hord magánál. A nemi erőszak mindig azelkövető felelőssége, nem az áldozaté.
» A szexuális erőszak leggyakrabban nem sötét sikátorokban történik, és nem idegen követi el. Az esetek többsége az áldozat által ismert helyen (pl. az otthonában vagy annak közelében) történik. Az elkövető általában az áldozat számára ismert személy, például partner, rokon, barát, családtag, szomszéd.
» Az elkövetők nem az öltözék alapján választanak áldozatot, az erőszakot nem a hirtelen fellángoló nemi vágy szüli; az esetek nagy részében az erőszak részben vagy egészében előre megtervezett. Minden nőnek joga van, illetve szabadságában áll tetszése szerint öltözködni és biztonságban élni.
(szerkesztőség: azért ha nagyon kihívóan öltözöl, akkor ne csodálkozz, ha ezt felhívásnak tekintik..)
» A legtöbb elkövető nem „pszichopata”, és nem lehet „kiszúrni” a tömegben. Általában teljesen hétköznapinak és normálisnak tűnnek, sokan köztük párkapcsolatban élnek,családjuk van. Lehetnek magas státuszú, képzett, befolyásos személyek is.

Tinédzser áldozat
A tizenéves korosztály különösen veszélyeztetett a randierőszak szempontjából. Ilyesmi leggyakrabban nyilvános szórakozóhelyeken, házibuliban, vagy félnyilvános rendezvényen, például kollégiumi buliban történik.
Randierőszak esetén az elkövető különböző drogokat használhat, amelyek tehetetlenné teszik,lebénítják az áldozatot. A leggyakoribb randidrogok a rohypnol, a ketamin és a gamma-hidroxi-butirát (GHB). Ezek színtelen, szagtalan anyagok, amelyeket az elkövető rendszerint az áldozat italába csempész.
Figyelem, nem csak a randidrogok veszélyesek! Az elkövető pusztán alkohollal is jelentős mértékben csökkenteni tudja az áldozat döntési- és védekezőképességét.Ezért, ha buliba mész, nagyon fontos, hogy ismerkedéskor figyelj a következőkre:

» Ismerd a saját határait, és ne igyál sokat, maximum egy-két italt.
» Vedd észre, ha valaki sorra vásárolja neked az italokat. Az ilyesmit utasítsd vissza, ne hagyd magát leitatni.
» Mindig figyelj az italodra, hogy senki ne csempészhessen bele randidrogot.
» Ha nem tudtál az italodra figyelni, inkább ne idd meg. A randidrogot nem lehet kiérezni az italokból!
» Az új ismerőseidnek ne adj ki rögtön minden személyes információt magadról. Ne áruld el például, hogy hol laksz, és mikor vagy egyedül.
» Jogod van ahhoz, hogy csókolózni még legyen kedved, de tovább menni már ne. Jogod van bármikor nemet mondani, és jogod van meggondolnia magad. Attól, hogy valamibe belementél, más tevékenységekre nyugodtan mondhatsz nemet. Mondj nemet érthetően és határozottan! 
» Legyél óvatos az olyan fiúkkal, férfiakkal, akik rendszeresen semmibe veszik a Te véleményed, akaratod.
» Legyél asszertív és határozott azokkal, akik nem tisztelik a határaid: például az akaratod ellenére el akarják nyújtani a találkozást.
» Legyél óvatos azokkal, akik gorombák vagy agresszívek a személyzettel, például a pultosokkal.
» Legyél óvatos a teljesen ismeretlenekkel vagy azokkal, akikről keveset tudsz. Kizárólag nyilvános helyen találkozz velük, amíg jobban meg nem ismered őket. Akkor főleg ne hívd meg őket, vagy ne menj fel hozzájuk, ha nyomást gyakorolnak rád.
» Valaki mindig tudjon róla, hogy hova mész.
» Ha kényelmetlenül érzed magad egy randin, inkább távozz. Ha lehetőségeid engedik, hívj taxit, és azzal menj haza.
» Tartsd észben, hogy semmivel sem tartozol azért, mert meghívtak egy italra.
» Ha veszélyben van, nyugodtan csinálj „jelenetet”.
» Nem kell jónak, kedvesnek, türelmesnek, elfogadónak lenni. Nyugodtan legyél udvariatlan, határozott, kategorikus!

AJÁNLOTT HONLAPOK
keretkoalicio.blogspot.comwww.facebook.com/keret.koalicio
www.nane.hu, www.facebook.com/NANEegyesulet
patent.org.hu, www.facebook.com/patent.egyesulet
www.nokjoga.hu
stop-ferfieroszak.hu
Szexuális erőszak segélyvonal: 06-40-630-006,
hívható: hétfő 10-14, szerda 14-18, péntek 10-14