Újra kullancs-szezon! - 2
2024. márc. 14., Dr. Klujber Valéria

Nézzük milyen bajt csinálhatnak a kullancsok és hogyan védekezhetünk ellenük.


Lyme kór:
A Borrelia nevű baktérium a kullancs gyomrában szaporodik, a legalább 24 órája tartó vérszívás során, vagy hamarabb, a kullancs eltávolításakor, a parazita összepréselésével kerül az emberi szervezetbe. A fertőződést, a Lyme kórt a kullancscsípés korábbi helye körül (de nem mindig ott) kialakult növekvő piros folt jelzi, amely nem múlik el minimum egy hétig és nagyobb, mint 5 cm.
Az eritéma migransról képeket Lakos doktor honlapján találhattok (és még sok más hasznos információt a kullancsokról): http://www.kullancs.hu//kepek
A kezelés nem túl bonyolult, olyan antibiotikumokat kell általában 20 napig szedni, amikre a Borrelia érzékeny. Erre orvosi előírások vannak.

Agyhártyagyulladás:
Flavivírusok családjába tartozó RNS-vírus okozza. A kullancs vérszívás során fertőződik és fertőzöttsége egy életen át megmarad, sőt utódainak tovább is adja. A 80-as évekből származó adatok szerint ezerből 1 kullancs fertőzött. Csehországban a 2000-es években ugyanakkor a kullancsok 10%-át fertőzöttnek találták.
Akárhogyan is, az agyhártyagyulladás nem gyógyítható. Egyetlen megoldás a védőoltás lehet.A betegség 3-21 napos lappangási idő után kezdődik, az esetek 70%-ában kétfázisú lázas betegség. Az első fázis csak láz- és izomfájdalmakkal jár, pár nap alatt szűnik. Párnapos tünetmentesség után magas láz, fejfájás, szédülés és hányás kíséretében alakulhatnak ki az idegrendszeri tünetek. A lefolyás és a végső kimenetel nagyon változó, de legyen elég annyi, hogy intenzív osztályos kezelés (gépi lélegeztetés) mellett is általában maradványtünetekkel gyógyulnak a betegek. Ez jelentkezhet mozgás-problémákban, vagy más központi idegrendszeri károsodásban.
Hazánkban a betegség ritkának számít, leggyakoribb Zala, Somogy és Vas megyékben.

Az oltásról.
Két típusú oltás van. A védettség legbiztosabban az utolsó oltást követően alakul ki, tehát érdemes a téli, kora tavaszi időszakra ütemezni.
Az első oltás után 1, majd 9-12 hónappal kell beadni az alapimmunizáláshoz szükséges injekciókat. A következő adag 3 év eltelte után esedékes. Van azonban gyorsított séma is.Ha nyáron táborba, vagy nyaralni készültök, ne menjetek el oltás nélkül! Kérjetek információt a háziorvosotoktól. Az oltást meg kell vásárolni néhány ezer forintért, de mellékhatása gyakorlatilag nincs. Olyan enyhe helyi reakciók szoktak előfordulni, amik nem hasonlíthatók össze a betegség veszélyével.

Mit tegyünk kullacs-csípés ellen.
Nem elég, ha nem megyünk bokrok közé az erdőbe, mert gyakorlatilag mindenhol előfordulnak, ahol zöld növények vannak: parkokban, városi kertekben, füves területeken…Sokféle praktika van közszájon, de egyikről sem lehet azt mondani, hogy kipróbálva, adatokkal alátámasztva hatásos. Az egyetlen, mi hasznosnak és egyben veszélytelennek tűnik: a GalaktivBio kullancsriasztó erosol, ami 5-6 órás védettséget biztosít, de használata akár ismételhető is. Növényi hatóanyagokat, olajokat tartalmaz.

Ami a legfontosabb: a zárt ruházat, összekötött haj. A kullancsokat általában lesodorjuk a bokorról, vagy a lágyszárú növényekről és aztán átmásznak egy számukra kedvező helyre, megkeresik a hajlatokat, a puhább bőrrel rendelkező részeket.
A másik fontos dolog: vizsgáljuk át magunkat és cseréljük át a ruhánkat, mielőtt lefeküdnénk aludni. Lehet, hogy még útközben érjük a kullancsot, vagy csak néhány órája fúródott belénk, ami azt jelenti, hogy nem volt elég ideje visszaöklendezni a fertőző ágenseket. Azonnal távolítsuk el!