Édesburgonya
2021. nov. 23., internet alapján

Egyre többször lehet vele találkozni, itthon is termesztik.

Elég nehéz rájönni, hogy mit tartalmaz, jobb-e valamilyen okból, mint a burgonya (aminek ugye egyáltalán nem rokona). Ha Magyarországon termesztettet árulnának csak, akkor egyszerű lenne ajánlani, már csak a változatosság kedvéért is, de ha az USÁ-ból hozzák kb ugyanannyiért, akkor nem szívesen reklámozom…
Viszont érdemes megkóstolni, mert finom.

Beltartalma

Forrás: https://www.vesebetegdieta.hu/edesburgonya/
 
 
Forrás: https://nyirsegiedesburgonya.hu/ujsagA színes zöldségekhez tartozik és ebben nagyon eltér a burgonyától, hiszen ezekről tudjuk, hogy egészségesebbek éppen a színt adó anyagok miatt.

A színes édesburgonya gyökér flavonoidokat, antocianinokat és karotinoidokat tartalmaz.
A lila és narancssárga fajtákban kvercetint, miricetint, kempferolt, luteolint mutattak ki. Ezek flavonoidok, amik feltételezhetően jótékony hatásúak nem csak a növényekben, hanem az emberekre is. Alapvetően hasonló szerkezetű antioxidánsok, néhányuknak ismerjük részletesebben is a hatásait, de hatezer fajtájuk van! Gyógynövényekben alkalmazzuk őket.
Az antocianin a lila húsú édesburgonya gyökérben jellemző, az összes antocianin tartalom szárazanyagra vonatkoztatva 32-1390 mg/100 g. Több, akár 27 féle antocianint is leírtak a lila édesburgonyában. (Az antociánok is flavonoidok.)
A narancssárga húsú édesburgonya karotinoidokból tartalmaz a legtöbbet. A transz-β-karotinból szárazanyagra számítva 79-128 mg/100 g mennyiséget is tartalmazhat. Ez az A-vitamin előanyaga (mint a sárgarépában) és egyben antioxidáns, remények szerint ezzel a képességükkel a rák kialakulásának esélyét csökkentik.