Egészség-értés
2016. aug. 31., Dr. Klujber Valéria

Te érted, amikor a háziorvos elmondja, hogy mit kell tenned a gyorsabb gyógyulás érdekében? Tisztában vagy az egészséges életmód jellemzőivel?
Ha igen, akkor feltehetően jó az egészség-értésed.

Az egészségértés összesített indexe alapján a magyar megkérdezettek felének problémás az egészségértése.
Egy nemzetközi kutatáshoz alkalmazkodva három részből állt össze az egészségértés mérése:

1. Egészségügyi rendszer
Megmutatja, hogy az egészségüggyel kapcsolatos információk beszerzésével kapcsolatban, illetve az itt szerzett vagy az egészségügyi szereplőktől kapott információk megértésével, befogadásával és az ezekkel kapcsolatos döntések meghozatalával kapcsolatban milyen szintű kompetenciával rendelkezik a válaszadó.
Például ilyen kérdések voltak:
Mennyire nehéz megítélni, hogy a médiából szerzett, betegséggel kapcsolatos információk megbízhatóak-e?
Mennyire nehéz megítélni a különféle kezelési lehetőségek előnyeit és hátrányait?

2. Betegség megelőzés, prevenció
Megmutatja, hogy a válaszadó milyen szintű kompetenciákkal rendelkezik az akut vagy krónikus, hosszú távú betegségek megelőzésében. Megmutatja, hogy a betegség megelőzéssel kapcsolatos információszerzés, információ feldolgozás és befogadás, valamint az ezekkel kapcsolatos döntések esetén milyen szintű kompetenciákkal rendelkezik a válaszadó.
Példa: Mennyire nehéz megítélni, hogy a médiából kapott információ az egészségügyi kockázatokról megbízható-e?

3. Egészségfejlesztés
Megmutatja, hogy az egészségmegőrzésről, az egészséges életmódról szóló információk beszerzésével, azok megértésével, feldolgozásával, az ezekből következő döntések meghozatalával kapcsolatban milyen szintű kompetenciával rendelkezik a válaszadó.
Példa: Mennyire nehéz megérteni az élelmiszerek csomagolásán olvasható információkat?

Az egészségértés mérése szerint a válaszolók átlagértéke alapján a középmezőnyben vagyunk a vizsgálat országok között (Ausztria, Bulgária, Görögország, Írország, Hollandia, Lengyelország, Németország és Spanyolország ), de nagyon alacsony a kitűnő egészségértésűek aránya és a második legrosszabbak vagyunk (Bulgária után) az elégtelen egészségértésűek arányát nézve.

Te hogy válaszolnál ezekre a kérdésekre?
Ha érdekel, itt megnézheted őket:
http://igy.hu/hu/egeszsegertes/egeszsegertes-kutatas/kutatasi-eredmenyek

Ha van ötleted mit kéne tenni, hogy javítsuk az emberek egészség-értését, írd meg a cikkhez kapcsolódó fórumba. Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!