Eperszezon!
2023. jún. 13., Koszonits Rita dietetikus

Amit a szamócáról tudni lehet. A szabadföldi eper szezonjában vagyunk!

„4. A táplálkozás-élettani szempontból kiemelkedő bogyós gyümölcsök közé sorolandó. Az érett szamóca nagy, élénkpiros színű (bár létezik fehér változata is piros aszmagtermésekkel), nem túl kemény, a több mint 360 aromakomponensének köszönhetően jellegzetes szamócaillata van, s édes gyümölcsös az íze. A szamóca nem utóérő gyümölcs, azonban az etilén szerepet játszik az érésében és az eltarthatóságában is. Így a forgalmazók által bevezetett etilénelnyelő csomagolás – egy kis lapkaformájú filter a dobozban – meghosszabbítja a szamóca polcon tarthatóságát.

5. Ha valaki Szedd magad! akció keretében ki szeretné próbálni a szamócaszüretelés minden örömét és kínját, akkor jó tudni, hogy a szamócát délelőtt szárazon ajánlatos szüretelni, amikor még nem melegedett fel a gyümölcs. Az érettség meghatározásának indikátora hivatalosan a gyümölcs piros színeződése. A legtöbb gyümölcsöt akkor szedik le itthon, amikor teljesen bepirosodott, vagy amikor már a csúcsa is legalább halvány rózsaszínű. A szedést követően egy-két órán belül lehűtik a szamócát, így 0 és 2C között öt-hét napig eltartható. Sajnos, ama gyümölcsök közé tartozik, amelyben sok esetben számítani kell némi – remélhetőleg a megengedett határértéken belüli – növényvédőszer-maradvány jelenlétére.

6. A szamócára vonatkozó forgalmazási minőségszabvány szerint az „extra" osztály esetében a gyümölcsnek legalább 25 mm a hossztengelyére merőlegesen mért legnagyobb átmérője, míg ez az érték a I. és a II. osztály esetén 18 mm. Ugyanakkor az erdei szamócánál nincs meghatározva minimális méret. A hagyományos tartósítási formákon túl létezik liofilizált szamóca is, azaz fagyasztva szárított, amelyben a vizsgálatok szerint a teljes antioxidáns tartalomban bekövetkezett veszteség mindössze 8%. A mélyhűtésre szánt szamócánál fontos szempont a gyümölcs üregmentessége.

7. A szamóca jogosan nevezhető kis energiatartalmú gyümölcsnek, mivel az energiatartalma nem éri el a 40 kcal/100 g értéket. Hazai adatok alapján 100 g szamóca 35 kalóriát ad, s összesen 0,9 g fehérje, 0,6 g zsír és 7,2 g szénhidrát van benne. Rosttartalma 1,7 g. Vitaminok közül igen gazdag C-vitaminban (65 mg). 100 g szamóca K-vitamin-tartalma hazai adatok alapján 6 µg, azaz 0,006 mg, amerikai adatok szerint pedig 2,2 µg, azaz 0,002 mg, így a tévhittel ellentétben a szamóca csekély K-vitamin-tartalmú. Vitaminjai közül még a folsav, a B2-, a B6- és a B7-vitamin említendő meg. Ásványi anyagok közül mangánforrás, továbbá jelentősebb még a króm-, a magnézium-, a vas- és a réztartalma. Oxálsavtartalma 16 mg/100 g. Glikémiás indexe kicsi. Kitűnő antioxidáns.

8. A szamóca magvai panaszt okozhatnak, így néhány diétában az egyéni tűrőképesség figyelembevételével adható e gyümölcs, illetve csupán szűrt levének a fogyasztása javasolt. A magvak száma egyébként fajtafüggő, s botanikailag ezek az elhúsosodó vacok felületén látható aszmagok a szamóca valódi termései. A magkezdemények nagyon fontosak, mert a termelt auxin révén serkentik a „szamócaforma" kialakulását. A szamóca magjából olajat is előállítanak, s a hátramaradt, zsírtalanított magőrlemény 5-10%-ban felhasználható keményítő helyett gluténmentes kenyér összetevőjeként."

forrás: Új Diéta
http://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2018/01/UD 2017-1_final.pdf