Haj
2021. nov. 24., Dr. Klujber Valéria

Mindannyiunknak kb. 100ezer hajszála van. A szőkéknek általában több, mint a barnáknak vagy feketéknek.
A hajszálak élettartama 2-4 év. Persze minden szál a maga életciklusában növekszik, de valamennyi mindig hullik

Nagyon régen kifejezetten zsírozták a hajat, hogy ellenálljon az esőnek, hónak és ne kócosodjon. Praktikus! Hajat vágni növő hold idején vagy újhold péntekjen kellett, tilos volt viszont teliholdkor. A kislány első levágott haját szekérnyomba vagy ereszcsurgásba dobták hajnövesztő céllal. A harmatnak és a víznek is hajnövelő szerepet tulajdonítottak. Hiszen régen természetes volt, hogy egy nő hosszú hajat visel, leginkább csak büntetésből vágták le.A fiúknak meg persze rövid haj illik, vagy inkább illett (jó sokáig).

De persze a hajviselet nem csak koronként, hanem országonként, régiónként is változik. Iránban például ma sem illik a hajnak kilátszani a kendő alól, mert az már izgató… A japán gésák még ma is élő hajkultúrája (ami valójában paróka) ma is sokmindent elárul viselőjéről, de még a hónapról is amelyikben járunk.

A hajviselet a különböző korok lázadásához is hozzátartozik. A hatvanas években a hosszú hajú fiúkat nem engedték be a szórakozóhelyekre, de az iskolába sem.Én a hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején voltam tinédzser, de az egyetemen, ahová jártunk, bizony nem lelkesedtek a hosszú hajú fiúkért. Volt olyan barátom, akinek mégis olyan hosszú haja volt, hogy egyszer – amikor ketten mentünk az utcán – úgy kiáltottak utánunk, hogy „Hé, lányok!”.

Ma már nemigen lehet elképzelni olyan frizurát, amelyik komolyabb meglepetést okozna Budapest utcáinVannak száraz és göndör hajú emberek és vannak, akiknek finomszálú, egyenes hajuk van. Minden haj törődést igényel, különösen amikor nedves. A forró hajszárító nem tesz jó a vizes hajnak: a hosszú ideig tartó forróság törékennyé teszti a hajszálakat azzal, hogy károsítja a szerkezetét (buborékok képződnek).

A legtöbb embernek könnyen zsírosodóvá válik a haja tinédzser-korban. Ez a hajszál szőrtüszőinél található faggyúmirigyek által termelt zsírnak köszönhető. Serdülőkorban ezek a mirigyek fokozottan működnek a pubertás okozta hormonális változások következtében, ezért a szükségesnél több zsiradékot termelnek. Az aknéhoz hasonlóan ez a jelenség is a pubertáskor része, ezért csak átmeneti állapot!

Sokan választják ilyenkor azt a megoldást, hogy naponta hajat mosnak. Ha a nedves hajatokkal óvatosan bántok, akkor a gyakori hajmosás sem fogja károsítani. Ha aknéid vannak, akkor jó gondolat, hogy a hajat tiszta legyen az arcod körül és a rajta lévő zsír ne tömje el a pórusokat. Ilyenkor viszont egy kímélő sampont válassz, ne olyat, amelyik kifejezetten zsíros hajra való.

Ha a hajad száraz, akkor viszont szerencsésebb, ha ritkábban mosol hajat. Akár hetente egyszer! A hajmosással eltávolítjuk a zsír nagy részét, amit a faggyúmirigyeknek kell újratermelni. A száraz és egyben göndör hajak a legsérülékenyebbek, a legtörékenyebbek, ezzel a hajtípussal kell a leggondosabban bánni. Érdemes száraz hajtípusra ajánlott sampont és kondicionálót használnod, ha ebbe a típusba tartozol. A hőkezelést jelentő hajsütővel, hajegyenesítővel pedig érdemes mértékletesen bánnod!
Fontos szerepe van az ápolás során használt anyagok ph értékének is. Az egészséges haj ph értéke 4.5-5.5 közötti, ezzel szemben a sérült haj ph értéke lúgos irányba toldódik el. Ilyenkor a külső réteg nem védi megfelelően a haj belső szerkezetét. Emiatt fontos hogy az ápoló anyagok savas ph értékűek legyenek.

TIPPEK:

Alvás közben:
A szatén párnahuzat megakadályozza, hogy a hajad dörzsölődjön, szöszösödjön. Uszoda:
Mielőtt bemennél a medencébe vizezd be a hajad, így nem a nagyon klóros vizet fogja magába szívni. Fontos az uszoda utáni tiszta vizes zuhanyzás!
Ha valamilyen kémiai eljárásnak vetnéd alá a hajad (festés, egyenesítés, göndörítés) jobb ha szakemberhez fordulsz, még ha nem is olcsó, mert sokat árthatsz a hajadnak. Ha mégis magad végzed a műveletet, kövesd pontosan az utasításokat!
Adj a hajadnak időnként egy kis szabadságot, amikor nem használsz semmit.A rendszeres hajvágás a legjobb módszer arra, hogy a hajat egészségesen tartsuk. Ha hosszú is a hajad, érdemes rendszeresen vágatni a végét, hiszen a végek annyi idősek, mint amióta növeszted a hajad…előbb utóbb kopni, töredezni kezdenek.