Parlagfű-kártevő?
2021. aug. 3., Dr. Klujber Valéria

Hurrá! Ha látod, írd meg a Nébih-nek.

Nálunk is megjelent a fél centiméteres, sárgásbarna színű, csíkos szárnyú bogár, ami a parlagfű természetes kártevője. Jó lenne tudni, hogy hol fordul elő Magyarországon. Olaszországban, Milano környékén már stabilan megtelepedett.

A kép forrása: https://www.researchgate.net/publication/350514992_First_record_of_Ophraella_communa_in_Hungary_Coleoptera_Chrysomelidae

Az első magyar észlelésről szóló tudományos cikk, Lukátsi Márk képe A pete- lárva- és báb alakokról kép a cikkben.

Reméljük segíti a parlagfű elleni védekezést.„Az ATK Növényvédelmi Intézetének kutatói kérik a lakosság, a rovarászok, a gazdálkodók és a természetjárók szíves segítségét a tavalyi év őszén hazánkban is megjelent parlagfű-olajosbogár (Ophraella communa) hazai előfordulásának a pontosabb feltárásához.

A bogár könnyen felismerhető, kb ~ fél centiméter hosszúságú, sárga, sárgásbarna színezetű, melynek szárnyfedőin fekete hosszirányú sávok láthatók. Főleg parlagfűn található meg, amelyen szabad szemmel is jól megfigyelhető.

Kérjük tehát, hogy aki a bogarat látta, úgy küldje el annak pontos előfordulási adatait, amely magában foglalja a következőket: megfigyelési dátum, helyszín, lehetőleg egy jó minőségű fénykép, melyeket a parlagfubogar@atk.hu e-mail címre kérünk elküldeni.”

Keresd te is, a parlagfüvet pedig húzd ki mielőtt virágozhatna.