Életeket ment a tiszta fűtés
2024. jan. 3., levego.hu

Ne tüzelj szemetet!!

Légszennyezés

Veszélyes légszennyezés forrása a fa, szén és még inkább a hulladékok égetése: többek között egészségkárosító apró részecskék, korom, dioxinok, kátrányos anyagok, illékony szerves vegyületek jutnak a szabadba. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint a részecskeszennyezés több mint 400.000 idő előtti elhalálozást okoz évente az EU-ban. A koromkibocsátás több mint fele háztartási tüzelőberendezésekből származik kontinensünkön.A részecskék forrásának összehasonlítása

 A fa- és széntüzelésű kályhák és kazánok sokkal több részecskét bocsátanak ki, mint más fűtési megoldások. Még egy korszerű új kandallókályha (például skandináv környezetvédelmi védjeggyel) is 35-ször annyi részecskét bocsát ki, mint egy szűrő nélküli 10 éves személyautó. Nem csak a környék levegője válik szennyezetté, de az Ön lakásában a beltéri részecsketerhelés is jelentősen megnő. Ezért a kályháknak és a kazánoknak sokkal tisztábbá kell válniuk!

Tiszta alternatívák

A fa megújuló tüzelőanyagként jó alternatívája lehet a kőolajnak, földgáznak és a szénnek – de csak megfelelő berendezésekben és technikával égetve. A nap- és földhő, valamint a megújuló forrásokat használó távfűtés használata ajánlható. Minél inkább automatizált a fatüzelés, illetve kályhavezérléssel támogatott az égés, annál kevésbé szennyezi a levegőt. Ezért jár a pellettüzelés viszonylag kisebb légszennyezéssel. Így több mint 90 százalékkal csökkenthető a részecskekibocsátás.

A tisztánlátásért olvasd el a Levegő Munkacsoport szórólapját:

https://www.levego.hu/sites/default/files/futes_szorolap.pdf