Karácsonyfa
2023. dec. 15., Dr. Klujber Valéria

Nem az a környezet-barát megoldás, ha műanyag karácsonyfánk van!

Korábban állandóan azt hangoztatták a médiában, hogy milyen csúnya dolog kivágni a fákat és két hét után kidobni őket a szemétbe. Szerencsére most már kezd ismertebb lenni a valóság: a fákat karácsonyfának nevelik, eladásra szánják!

A műanyag fa előállítása és eltüntetése nem környezetbarát, még ha azt a "fát" esetleg sok évig használjátok is, egyszer ki kell dobni. Akkor pedig egyszerűen szemétté válik…

A földlabda egyszer-egyszer jó megoldás lehet arra, ha be akarjuk magunkat csapni, esetleg büszkék akarunk lenni arra, hogy milyen környezetvédők vagyunk. De képzeljétek csak el, mi lenne, ha minden fenyőt földlabdával vennének ki! Egy szezon alatt gyakorlatilag eltűnne a termőföld!

A fenyőfákat itthon kifejezetten karácsonyfának termelik, a legtöbbet Nagykanizsa környékén, ahol jól érzik magukat és néhány év alatt (5-10 év fajtától, mérettől függően) egészségesen, megfelelő méretűre nőnek. Vannak falvak, ilyen például Surd, ahol a lakosság nagy része kifejezetten ebből él.

Ha az ő fájukat megveszed valahol egy utcai árusnál, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem rombolod a környezetet és hogy az eladott fenyőfák helyett folyamatosan újat ültetnek – mármint addig, amíg a munkájuk megtérül!

Az elszáradt, lebontott fenyőfa kellemes tüzelőanyag, nem ad sok meleget, de szépen ég és égéskor is nagyon jó az illata. Sajnos sokaknak nincs módjuk eltüzelni, akkor a szelektív gyűjtés révén jut megfelelő felhasználásra.