Így élsz?!
2011. szept. 27., Dr. Klujber Valéria
A környezetvédelem mindannyiunk ügye. 
Az ember mégis azt látja, hogy sokan gond nélkül hajítják el a szemetet az utcán, visznek haza naponta 15 nejlonzacskót, égetik a villanyt a közös mellékhelyiségben.

 Tapasztalatom szerint a fiatalok – TI kamaszok – sokkal nyitottabbak vagytok egy zöldebben megőrzött világra. Talán mert hosszabb időre terveztek?

Mi az, amit már ma megtehettek, hogy egészségesebb legyen a jövő, akár a ti gyermekeitek jövője!

1. Legnagyobb dolog, ha lemondasz valamiről, amit szeretnél, de nincs rá igazán szükséged. Ez elég nehéz ebben a fogyasztásra sarkalló világban.

2. Ha vásárolsz, akkor ne kérj szatyrot. Vigyél magaddal egy korábbit, vagy csak vedd észre, hogy nincs is rá szükség. Minek például a zöldségesnél egy almát (vagy kettőt) külön benejlonozni? Minek betenni a drogériában vásárolt becsomagolt terméket még egy zacskóba is? Úgyis azonnal kibontjuk és eldobjuk. A gyógyszertári szlogen is tetszik: Ne kérjünk zacskót egy becsomagolt gyógyszerhez!

3. Élelmiszerből válassz szezonnak megfelelő terményt, ne a tengerentúli országokból repülővel-hajóval szállított, mesterségesen érleltet fogyaszd! Ezzel nem csak a környezeted, de a saját egészséged is kíméled! Arról már nem is beszélve, hogy legtöbbször a hazai sokkal finomabb (alma, paradicsom stb).

4. A fűtés és a légkondicionálás zabálja az energiát. Ha csak egy fokkal lejjebb tekered bármelyiket, már sokat spóroltál. Tudomásul kell venni: télen hideg van és nyáron meleg, legalábbis a mi égövünkön – egyelőre… Azért van ruhánk: felöltözni és levenni!

5. A kozmetikumok és a tisztítószerek gyakorlatilag vegyi anyagok. Ne ringasd magad abban az illúzióban, hogy az új az egyben jobb is. Ez ugyebár a marketing lényege. Válassz az összetevők elolvasása után! Próbálj a környezetre is tekintettel lenni, rengeteg zöld-tippet kaphatsz újságokból, vagy a neten. Ecet, szóda! A mosdáshoz egy kis szappan bőven elég, sőt: az sem biztos, hogy naponta kell fürdeni.


6. Spórolj a vízzel! Az ivóvíz nagy érték!


 

Zárd el a csapot borotválkozás, láb-szőrtelenítés, fogmosás közben. Zuhanyozz! Ha rajtad múlik, akkor használj levegővel keverő-víztakarékos csapot, a WC-hez szabályozható lehúzót. Pusztán ezzel rengeteg vizet spórolhatsz.


7. Előre csomagolt termék helyett válassz frisset! A csomagolás csak szemét lesz.

8. Spórolj a papírral, legyen az bármilyen papír: zsebkendő, szalvéta, WC-papír, jegyzetfüzet – akármi. A papír nem csak a fát pusztítja, hanem az előállítása is nagyon környezetszennyező.

9. Szelektíven gyűjtsd, amit csak a környékeden lehet. A hulladék nem mindig szemét. Amit lehet, azt te is újrahasználhatod belőle. Legyen az kiürült üveg, vagy zacskó, esetleg csomagolópapír.

10. Ha gyorsétteremben, vagy bulin, vagy bárhol választhatsz, ne használj „eldobható” tányért, evőeszközt. Sokszor elképzelem, bár még nem láttam, hogy egy-egy pláza nagyforgalmú éttermeiben mennyi ilyen típusú szemét képződhet akár csak egy nap alatt. És ételmaradékkal együtt gyűjtik és dobják ki.

Egyelőre ennyit.

A témát még folytathatjuk.

Ajánlom olvasásra:„Gusztustalan vagy és büdös, szükséged van a segítségünkre. Talán nem mondják ki ebben a formában, de ez az, amit a L'Oreal, Jhonson & Johnson és hasonló cégek marketingesei el akarnak hitetni velünk. Vonzónak lenni, ezt a vágyunkat használják ki azzal, hogy azt sugallják: nélkülük kevesebbet érünk. Mindezt azért, hogy eladhassák nekünk termékeiket. “

A cikket itt találod: http://humusz.hu/nullahulladek/lakoss-g/l-ssunk-tiszt-n/8829

A képek forrása:  http://www.szon.hu/page/2278 ; http://www.neudlerika.eoldal.hu/cikkek/cikkek/a-szemet-kincsei---riport-zsaru-magazin.html