Mit vegyünk?
2012. márc. 30., Dr. Klujber Valéria

Ha tudatos vásárló akarsz lenni, akkor jó, ha érdeklődsz a termék eredete felől. Sok élelmiszerbotrányról lehetett hallani az utóbbi években.
Jó, ha tudod, az 599-cel kezdődő kódú termékek nem feltétlenül Magyar Termékek.

Sokan gondolják, hogy vásárláskor elég megnézni a termék kódját, és ha 599-cel kezdődik, már mehet is a kosárba, hiszen biztonságos, magyar terméket választottunk. Sajnos nem így van!

Egy gyártó valójában akkor tehet 599 kezdetű kódot a termékeire, ha az előállító cég be van jegyezve Magyarországon, vagyis végezhet gyártási folyamatot az országban. Az 599-es vonalkódot használó cégek egy része azonban csak importál, és ha igénylik a kérdéses kódot, akkor rátehetik az esetleges importtermék csomagolásra is. Talán úgy lehetne összefoglalni, hogy habár minden magyar termék kódja 599, nem minden 599-es termék magyar.

A hagyományosan magyar Balaton szelet, a Sió, a Győri Édes, a Boci csoki, a Sport szelet vagy a Pöttyös rudi kódja is 599-cel kezdődik, de évek óta ezeket nem itthon gyártják. A Pepsiről, a Chio Chips-ről és a Danone-ról nem is gondoljuk, hogy magyar lenne, de ezeknek a kódja is 599-el kezdődik.

Ha fontos neked (is), hogy magyar terméket vegyél, akkor olvasd el a csomagoláson a gyártási helyet, a gyártó, vagy épp a forgalmazó nevét! Ez sajnos a most megjelent primőr zöldségekre is igaz. Ha valaki külföldről beszerzi és becsomagolja az árut, amit akár nem is európai országban termeltek és több száz kilométer utaztattak, rákerülhet a termékre az 599-cel kezdődő kód. Önmagában gyanúra adhat okot, ha a csomagoláson nem tüntetik fel a gyártó nevét illetve, ha a gyártási helyszínként az EU-t jelölik meg.

Ha érdekel benneteket a téma, mert
FONTOS, HOGY MIT ESZTEK
Vagy TÁMOGATNI AKARJÁTOK A MAGYAR MEZŐGAZDAGSÁGOT, VAGY IPART
Vagy zöldek, KÖRNYEZETTUDATOSAK vagytok
külön honlapokat találhattok segítségül, ahol utánanézhettek, hogy egy termék valóban magyar.

De ha igazán finom zöldségre, mondjuk friss paradicsomra vágytok, akkor viszont inkább ültessetek! Akár egy ládában az erkélyen, akár egy bármilyen kicsi földdarabon. Még csak sok törődést sem igényel. Napot és vizet.

Annak az ízét nem lehet semmilyen előrecsomagolt „termékkel” összetéveszteni.