Túlfogyasztás napja
2023. jún. 6., Dr. Klujber Valéria

Ha mindenki úgy élne, mint mi, magyarok, akkor idén május végéig már feléltük volna az erőforrásokat.

Tudtad?

Ha mindenki úgy élne, mint a magyarok, akkor 5 hónap alatt élnénk fel a Föld egész éves erőforrásait: 2023-ban ugyanis május 30-ára esik a magyarországi túlfogyasztás napja. A nemzetközi túlfogyasztás napja 2022-ben július 28-ára esett.

 Érdemes megnézni a gazdag, úgynevezett „fejlett” országok „túllövésének” napját, mint Luxemburg, Belgium, Svédország vagy akár Ausztria, és összehasonlítani a lista végén járó szegényebb országok időpontjával. Még Ukrajna is augusztusra elfogyasztja a rendelkezésre álló erőforrásait, a jegyzett országok közül csak Jamaika él „szabályosan”… Ez azt jelenti, hogy a megoldás csak az erőteljes fogyasztáscsökkentés lehet (beleértve a repülőgép-használatot, a mindennapi autózást, vagy a külföldről hozott árucikkek vásárlását), a szelektív hulladékgyűjtés, vagy a szatyrok újrahasználata erre nem megoldás.

Ez annyit jelent, hogy jelenleg már hitelből élünk, amire kell valami megoldás. Pánik helyett gondolt át, amikor nyaralást, vagy vásárlást tervezel, hogy biztosan szükséged van-e arra az újabb kütyüre, a legújabb cuccra, hogy megeszed-e azt, amit megvesztek a boltban, vagy hogy nem lenne-e sokkal érdekesebb egy biciklis túra itthon, mint elutazni messzire...
A hitelt – ebben az esetben – a közös jövőnktől vesszük el.