A barát az barát - 1.
2021. szept. 17., Várnai Dóra

A barátságok nagyon fontosak, különösen ha az ember fiatal. A barátok adják meg az elfogadottság érzését, a valahová tartozás élményét. A barátokkal való kapcsolatban fejlődik az együttérző-képesség, a gondoskodás. A barát segít, hogy jobban megismerjük magunkat, kialakítsunk egyfajta önmeghatározást. Persze időnként a baráti kapcsolatokban is előfordulnak problémák: féltékenység, kisajátítás, visszaélés a bizalmunkkal, túlzott befolyásolás….

Milyen előnyökkel jár a barátság?

Nemcsak egy érzés vagy egy általános életigazság, hogy a barátok boldogabbá tesznek bennünket. Tudományos bizonyítékok szólnak amellett, hogy ez így van. Több kutatásban is kapcsolatot találtak a minőségi baráti kapcsolatok és jóllét mutatói között.
A kölcsönös barátságok….
• hozzájárulnak az immunrendszer jobb működéséhez
• a magasabb önértékeléssel járnak
• csökkentik a szorongást és depressziót
• növelik a boldogságot, optimizmust
• segítenek megbirkózni a stresszes helyzetekkel
• meghosszabbítják az életet
• javítják a gondolkodási képességeket
• jobb felnőttkori egészségi állapothoz vezetnek

Ezzel szemben, ha a kortársak elutasítanak, nem fogadnak be, akkor ugyanazok az agyterületek aktívak, melyek intenzív testi fájdalom közben.

Közeli barátság vagy népszerűség? – avagy pár jóbarát vagy jó pár barát

A fent említett kutatásokból az is kiderült, hogy azok, akik a szorosabb baráti kapcsolatok kialakítására törekednek, jobban megbirkóznak problémáikkal, mint azok, akik ismertségre, népszerűségre hajtanak. Sőt, azok a fiatalok, akiknek nagyon sok barátjuk volt, magasabb társas szorongással küzdöttek. (Ők azok, akik eleinte a fő szervezői események, buliknak, amikre aztán el sem jönnek, vagy a leghamarabb lelépnek vagy néhány percnél tovább senkivel nem tudnak dumálni). Szóval úgy tűnik, hogy a barátság is olyan dolog, ahol minőség fontosabb a mennyiségnél.

Mennyi idő alatt alakul ki egy barátság?

Mindenkinek van olyan ismerőse, akinek sok barátja van és olyan is, akinek kevés. Ez sok mindenen múlik, például a személyiség alapbeállítódásán. Vannak akik extrovertáltak, vagyis élvezik a társaságot, másokkal együtt érzik jól magukat, és vannak az introvertáltak, akik kevesebbet barátkoznak, beszélnek, és szívesen vannak olykor egyedül is. Sok múlik a családi szokásokon, vagyis, hogy szüleinknek vannak-e barátai, rendeznek-e vendégségeket, fontosnak tartják-e a társas kapcsolatokat, programokat.

Ugyanakkor sok múlik az időn és türelmen is. Egyetemisták barátkozásait megfigyelve kiderült, hogy…
• körülbelül 50 együtt töltött óra kell ahhoz, hogy egy ismeretség alkalmi barátsággá fejlődjön
• 90 együtt töltött óra ahhoz, hogy alkalmi barátból barát váljon valakiből
• és több, mint 200 együtt töltött óra ahhoz, hogy két ember között szoros barátság alakuljon ki

Online barátságok

Bár sok fiatal online is talál barátokat, a legtöbb tizenéves (a magyar kamaszokat is beleértve), szívesebben osztja meg gondolatait, érzéseit személyesen. Hazánkban csak minden tízedik fiatal érzi úgy, hogy az online környezetben könnyebben tud személyes jellegű információkat megosztani, mint szemtől szemben. A lányok inkább a közösségi média felületeken, míg a fiúk inkább online játék közben kötnek újabb barátságokat. Sokan nem feltétlenül új kapcsolatok kialakítására, hanem a meglévők ápolására használják az online felületeket.
Az online ismerősökkel kapcsolatban a fiatalok…
• 88%-a úgy érzi, hogy túl sok információt osztott meg magáról a közösségi felületeken
• 42%-áról olyan dolgot posztoltak, amit már nem tudott később megváltoztatni vagy befolyásolni
• 21% érezte úgy, hogy rosszabb az élete, amióta közösségi médiában olyan dolgokat tapasztalat másokról, amit nem szeretett volna
• 40% túlzott nyomást tapasztal a közösségi médiában arra, hogy olyan tartalmat osszon meg magáról, amelyen jól néz ki vagy amiért sok like-ot és kommentet kaphat
• 68%-a említette, hogy olyan dolog történt a közösségi oldalakon, ami átmenetileg vagy örökre feldúlta egy barátságát

Folytatjuk!