Barátok
2022. szept. 6., Dr. Klujber Valéria

A szoros barátság feltétele, hogy érezzük és ismerjük saját magunkat, hogy érdekeljen minket a másik ember, képesek legyünk az elfogadásra, az empátiára, az elkötelezettségre. A közeli barátságok természetesen megkövetelik a rugalmasságot és a megbocsátást is.

Szociológiai vizsgálatok alapján az emberek rendszerint olyan barátokat választanak, akik korban, nemben, érdeklődésükben, intelligenciájukban hasonlók. Ez nem meglepő, bár természetesen vannak kivételek.
A barátaink a társas támogatással könnyebbé teszik a külvilágból érkező csapások, kritikák elviselését. Visszajelzéseikkel, életükkel viszonyítási pontot nyújtanak.
Gondolatainkat, nézeteinket őszintén megoszthatjuk a barátainkkal. Az erős baráti hálózat abban is segít minket, hogy visszajelzést kapjunk önmagukról, a világról szóló nézeteinkről. A barátok elfogadnak bennünket. Bizonyos területein az életnek modellt nyújthatnak, amivel akár azonosulhatunk, akár segíthetnek felismerni, hogy valamivel nem értünk egyet.Az életkor növekedésével a barátok száma fordítottan arányos: minél fiatalabb valaki, annál több a barátja. Fiataloknál nagyon ritka, hogy egyáltalán nincs barátja.

A baráttól általában azt várjuk, hogy állandó készenléti helyzetben van, bármikor rendelkezésünkre áll, ha szükségünk van rá.
A baráttal szembeni második leggyakoribb elvárás, hogy támasz legyen, számítani lehessen rá.
A barátság terén a felmérések szerint a fiúk/férfiak jobban állnak. Több a barátjuk és jobban is számíthatnak rájuk. A fiúk/férfiak barátságai inkább közös tevékenységeken, hasonló érdeklődési körön alapulnak, a női barátságokat inkább a személyes osztozás és magas érzelmi befektetés jellemzi. A nők és a lányok ennek megfelelően inkább a beszélgetést, egymás meghallgatását és ezzel összefüggésben a titoktartást emelték ki, mint a barátság fő elemei. A férfiak számára a barátság a segítésről szól, a férfiak barátsága kevésbé szoros és kevésbé önfeltáróan intim, főleg aktivitásokra épül.

Néhány fontos barátság-kellék:
őszinteség
önzetlenség
segítőkészség
kölcsönös bizalom és tisztelet
hűség
megértés
érdekmentesség

Te mit gondolsz erről?