Hogyan tanítsuk a felnőtteket?
2020. ápr. 22., Jobbágy Mária

Gondoltál már arra, hogy a sokszor kioktatónak tűnő szavak mögött félelem, bizonytalanság és szeretet van? És hogy a felnőttek amit mondanak azt azért mondják, mert szeretnek, csak sokszor esetlenek ennek kimutatásában?Ha megismered a magad és mások ún. SZERETET NYELVÉT nagy titkok tudója leszel!

Fontosak Neked az elismerő szavak, vagy inkább az ösztönöz, ha a negatívumokra hívják fel a figyelmed?
Szereted-e, ha megdicsérnek – bár nem mondod, de melegséggel tölt el, ha pl. ilyeneket mondanak Neked: Ezt remekül megcsináltad! Nagyon sokat fejlődtél az utóbbi időben! Milyen erős vagy! Büszke vagyok Rád!.....Ha igen, akkor a Te elsődleges szeretet nyelved az: ELISMERŐ SZAVAK

Jó Neked, ha szüleid, rokonaid, tanáraid megölelnek, megveregetik a vállad, megsimogatnak…persze nem a társaid előtt, és nem gügyögve, mert attól a hideg ráz. Inkább azt kérdezem igényelnéd-e néha? Akár azt, hogy anyukádhoz bújj, úgy mint mikor még gyerek voltál?Ha így érzel, akkor a Te elsődleges szeretet nyelved az ÉRINTÉS

Mikor töltöttél utoljára hosszabb időd szüleiddel? Egy közös programra, hosszabb beszélgetésre gondolok….Vagy ők is állandóan rohannak, nincs idejük rád? Lenne igényed arra, hogy több időt legyél velük? Úgy éreznéd, hogy törődnek Veled, hogy fontos vagy a számukra?Ha igen, akkor a Te elsődleges szeretet-nyelved a MINŐSÉGI IDŐ.

Vagy inkább abból éreznéd, hogy szeretnek, ha mondjuk tanulnának Veled, megjavítanák a biciklidet, terített asztallal várnának, megtanítanának pénzt keresni, elvinnének kocsival este, vagy érted jönnének, hogy ne kelljen buszoznod? Ha ebből éreznéd leginkább, hogy szeretnek, akkor az elsődleges szeretet nyelved a TÖRŐDÉS nyelve.

Szereted a meglepetéseket? Van olyan tárgy aminek látványára elérzékenyülsz, mert a mamádtól, vagy a papádtól kaptad: egy szép ékszer, számítógép, kabala, ruha, egy album a rólad készült fotókkal… Nem arra gondolok, amit amúgy is meg kellene venni, hanem olyanra, ami csak a vágyaidban fogalmazódott meg, de ők kitalálták, vagy olyanra amit egy különösen meghitt pillanatban kaptál tőlük és jó visszaemlékezni arra az alkalomra. Ha ez jó érzéssel tölt el, akkor az elsődleges szeretet nyelved az AJÁNDÉKOZÁS.

Miért jó ezt tudni magunkról és másokról? Azért, mert így könnyebb magad és másokat megérteni. Bármilyen meglepő, de szüleidnek ugyanúgy igénye van a szeretet nyelvek valamelyikére, sőt barátaidnak, szerelmednek is. Próbáld ki! Figyelj és gyakorolj! Ha ötletekre, segítségre van szükséged keress fel minket, vagy hívj telefonon, mert nekünk mindig van időnk rá, hogy meghallgassunk!

Gary Chapman nyomán írta Jobbágy Mária mentálhigiénikus

Gary Chapman megjelent könyvei:

Családi összhangzattan – a Családi harmónia öt jellemzője
Egymásra hangolva – az öt szeretet nyelv ismerete a házasságban
Gyerekekre hangolva – a gyerekek öt szeretet nyelve
Kamaszokra hangolva -  a tinédzserek öt szeretet nyelve

Kiadja: Harmat Kiadó 1114 Bp. Bukarest u. 3. Tel.: 466-9896 E-mail: harmat@harmat.hu