A szerelem fáj
2024. máj. 13., Várnai Dóra

amikor Téged hagynak el…

A viszonzott szerelem az egyik legjobb dolog, ami történhet az emberrel. Arról már korábban is írtunk, hogy a magyar fiatalok legnagyobb része (2018-ban közel 80%-a) nyilatkozta, hogy volt már szerelmes valakibe. Arról is írtunk, hogy azok, akik még sosem voltak szerelmesek, azok a szerelmet már átéltekhez képest jobbnak tartják egészségüket és kevésbé jellemző rájuk a szerfogyasztás. Vagyis a szerelem néha komoly stresszforrásnak tekinthető és ennek egyik oka a szakítás vagy a kapcsolat vége miatti szívfájdalom.

Ha éppen most szakítottál a szerelmeddel és rosszul érzed magad, akkor tudnod kell, hogy nem vagy egyedül. Majdnem mindenki megtapasztalja a szakítást élete során és általában sikerül megbirkózni ezekkel az érzésekkel. Amikor úgy érezzük, hogy összetörik a szívünk, ebben a gyász, a harag, a bizonytalanság, az alacsony önértékelés (senkinek sem kellek) és néha a féltékenység érzelmei vegyülnek.

Mik a szakítás leggyakoribb okai?

Sok dolog vezethet a szakításhoz.
Lehet, hogy a másik fél beleszeret valaki másba, lehet, hogy magával van gondja, vagy nem képes még párkapcsolatra. Az is lehet, hogy másfajta kapcsolatra vágyik, vagy másfajta bánásmódot vár egy kapcsolattól. Lehet, hogy csak egyedül szeretne lenni. Olyan is előfordulhat, hogy másra kell figyelnie pl. tanulásra.

Bár az okok eltérőek lehetnek, a veszteség élménye egyforma. Ez akkor is így van, ha egy valódi, igazi dolgot vesztettünk el és akkor is, ha csak a remény foszlott szét. Ilyenkor gyászolunk, ürességet, szomorúságot, tehetetlenséget érzünk.

Hogyan tudunk ezzel megküzdeni?

Sok ember ilyenkor azt fogja neked mondani, hogy majd túl leszel rajta és találsz majd valaki mást. Te viszont úgy érzed, hogy senki nem érzett még ilyen fájdalmat és ez sosem fog megváltozni. Időnként előfordul, hogy nem is a partnerünk valódi személyét siratjuk, hanem azt a képet vagy ábrándot, akit mi láttunk benne.
Mit tehetsz, tehát, ha szakítottál és rosszul érzed magad?1. Add ki magadból!

Mond el valakinek! Sok ember - úgy tapasztaltam -, hogy ha valakinek elmondja az érzéseit, akkor jobban érzi magát. Nyilván olyan valakinek érdemes elmondani, akiben bízol, és aki megérti, hogy min mész keresztül. Ez azt jelentheti, hogy valakivel részletesen átbeszéled a történteket, az érzéseidet vagy kisírod magad egy barát vagy családtag vállán.

Ne félj a sírástól! Egy szakításon keresztül menni, nagyon kemény dolog és a sírás sokat segíthet. Ha nem akarsz mások előtt sírni, akkor keress egy nyugodt helyet, ahol egyedül lehetsz.

2. Légy kedves magadhoz!

Ne felejtsd el azokat a dolgokat, amiben jó vagy! Akiknek összetört a szívük, sokszor magukat hibáztatják a szakításért és tényleg magukra veszik a dolgokat. Ha te is így vagy ezzel, akkor idézd fel, hogy mik a jó tulajdonságaid. Ha annyira magad alatt vagy, hogy nem találsz ilyet, akkor kérdezd meg a barátaidat.
Ne hanyagold el önmagad! Próbálj aludni, táplálkozz egészségesen, és mozogj sokat, mert ez sokat segít abban, hogy jól érzed magad.
Foglald el magad! Bár néha nehéznek tűnik mást csinálni, amikor épp a szomorú vagy, de ez tényleg segít. Próbálj ki egy új hobbit, segíts másoknak vagy csinálj valami kreatívat (pl. rendez át a szobádat). Ez persze nem azt jelenti, hogy ne gondolj arra, ami történt – a gyógyulás része, hogy újra és újra átgondoljuk az érzéseket, beszélgetéseket, találkozásainkat a korábbi szerelmünkkel. A tevékenységek csak segítenek másra is gondolni.
Adj magadnak időt! Időbe telik, amíg a szomorúság elmúlik. Majdnem mindenki úgy érzi, hogy sosem lesz már többet boldog, de a fájdalom egy idő után mégis enyhül. Ez a tapasztalat. Hogy ez mennyi időbe telik pontosan attól is függ, hogy ki és miért szakított, kinek milyenek a megküzdési készségei. Van, aki néhány nap alatt jobban lesz, van, akinek több hétre vagy még hosszabb időre van szüksége.

Néha úgy érezheted, hogy a szomorúság nagyon mély és régóta tart. Ilyenkor komolyabb külső segítséget is érdemes igénybe venni, Ha esetleg depresszióba esel és nem javul néhány hét után vagy elkezdesz alkoholt, gyógyszereket fogyasztani, vagy úgy érzed legszívesebben bántanád magadat vagy másokat, akkor érdemes orvoshoz, pszichológushoz fordulnod vagy hívd a Kék Vonal-at (116 111).

Lehetünk még barátok?

Hát a szakítás után közvetlenül ez még egy kicsit furcsának tűnhet. Ugyanakkor előfordul, hogy azok, akik egy darabig együtt jártak később barátként újra egymásra tudnak találni. Miután szakítottatok, várj egy kicsit, míg a nagy indulatok lecsitulnak. Később, ha még mindig a barátja akarsz lenni, akkor jelezheted felé. Ezt azonban csak akkor érdemes, ha tényleg a barátja akarsz lenni és ezt nem csak egy lépésnek szánod arra, hogy újra együtt legyetek. Tartsd tiszteletben, ha a másik fél, már nem akar barátságot.