Ez tényleg szerelem?
2024. márc. 20., Várnai Dóra

Az teljesen rendben van, ha egy kapcsolat elején rózsaszínben látunk mindent. Néha azonban ez a rózsaszín szemüveg elvakít bennünket és már nem érzékeljük, ha rossz irányba mennek a dolgok…

Mi jellemző egy egészséges párkapcsolatra?

Remélhetőleg, Te és a szerelmed jól vagytok együtt. Néha azonban fontos egy lépést hátra lépni és megnézni, hogy a kapcsolatotokban működnek-e az alábbi dolgok…..

Kölcsönös tisztelet
Tisztában van a szerelmed azzal, hogy Te milyen értékes vagy? Igazán ismer Téged? Figyel Rád, akkor is, ha neked valami nem tetszik, vagy időnként teszteli meddig mehet el nálad? A tisztelet a párkapcsolatban azt jelenti, hogy mindenki értékeli, megérti a másikat és tiszteletben tartja – nem feszegeti - a határait.
Bizalom
Képzeld el, hogy épp megérkezik a szerelmed, amikor egy másik iskolatársaddal beszélgetsz. Mi történik ilyenkor? Elveszti a higgadtságát és számonkér, vagy nyugodtan továbbmegy, mert tudja, hogy úgysem csalod meg. Az rendben van, ha valaki időnként egy kicsit féltékeny, mert ez egy normális érzés. Az azonban nagyon is számít, hogy valaki hogyan birkózik meg a féltékenységgel. Ha nem bíztok egymásban, akkor az nem egy egészséges párkapcsolat. Ehhez szorosan kapcsolódik az őszinteség is, mert nehéz bízni valakiben, aki időnként nem mond igazat.
Segítség, támogatás
A barátodnak, barátnődnek nemcsak rossz helyzetekben kell segítenie. Vannak olyanok, akik nagyszerű segítők vészhelyzetben, de nem érdeklődnek irántad, ha jól vagy. Egy egészséges kapcsolatban, a másikra akkor is számíthatsz, ha éppen ki akarod sírni magadat, de akkor is veled ünnepel, ha sikerült a dolgozatod.
Igazságosság, egyenlőség
Egy jó kapcsolatban adok - kapok működik. Felváltva találjátok ki a közös programokat? A te barátaiddal ugyanannyit találkoztok, mint a párod barátaival? Ezekben fontos egyensúlyra törekedni, mert ha mindketten az irányításért harcoltok, akkor gyorsan elromlanak a dolgok.
Önálló személyiségek
Egy egészséges kapcsolatban mindenki tud kompromisszumot kötni. Ez persze nem azt jelenti, hogy feladod önmagadat. Mielőtt elkezdtetek járni, mindenkinek volt saját élete (családja, barátaid, hobbija) és ennek részben így is kell maradnia. Egyikőtöknek sem kell olyannak mutatnia magát, ami nem is jellemző rá vagy feladni a barátait, kedvenc elfoglaltságait a másik kedvéért. Egy párkapcsolat mellett is lehet új dolgokat megtanulni, új emberekkel barátkozni stb.
Jó kommunikáció
Tudtok egymással mindenről beszélgetni? Fontos, hogy ne kelljen magadba tartani dolgokat azért, mert félsz, hogy a másik mit fog szólni ehhez. A jó kommunikációba természetesen belefér az időnkénti veszekedés, főleg, ha mindenki ki tudja mondani, ami bántja. A konstruktív veszekedés – ha heves is – de alkalmas arra, megfogalmazzuk, mit szeretnénk, beállítja az ideális távolságot a kapcsolatban. Rendszerint pár nap elteltével a felek úgy békülnek ki, hogy tanultak valamit a másikról és magukról is.


Folytatjuk!