1. Stratégia: Vállalj felelősséget!
2021. aug. 30., Brockhauser Ildikó

„Azért kaptam rossz jegyet, mert a tanár pikkel rám", „azért késtem, mert nem jött a busz". Ismerősen csengenek számodra ezek a mondatok? Ebben a részben megtudod, hogyan cserélheted le ezeket a mondatokat céljaid elérése érdekében.

Jóllehet a téged körülvevő világ tele van olyan eseményekkel, és tényezőkkel, amelyeket nem tudsz irányítani. Például nincs hatalmad az időjárás, a tömegközlekedés, az áremelkedések, vagy mások viselkedése fölött. Azonban ha megállsz ezen a ponton, széttárod a kezeidet és arra vársz, hogy majd mindez megváltozik és számodra kedvező fordulatot vesz, csak lemondasz azokról a területekről, amelyeket viszont tudnál irányítani és befolyásolni. Saját tetteidet és reakcióidat ugyanis irányíthatod – és ezt a felelősséget nem háríthatod senki másra. Ez a gyakorlatban két dolgot jelent.

Egyrészről arra ösztönöz, hogy te tedd meg az első lépést! Ha a szomszédod mindig mogorva veled, mondj neki néhány kedves szót, mielőtt ő hozzád szólna! Ha tudod, hogy több tanulásra és felkészülésre van szükséged a felvételihez, akkor kezd el időben! Ne várj arra a szobádban ülve, hogy álmaid állása vagy a szőke herceg/hercegnő egyszer csak rád talál! Ehelyett légy nyitott, kedves, járj társaságba, képezd magad és építs kapcsolatokat!

Másrészről pedig – ha bizonyos eseményeket nem is irányíthatsz, befolyásod van a rájuk adott reakcióid fölött. Ha egy kudarc ér téged – például rosszul sikerül egy előadásod és felsülsz a közönség előtt – dönthetsz úgy, hogy azt mondod, a közönség hibája volt, és te egyébként sem értesz ehhez és ezentúl sosem próbálsz meg kiállni emberek elé. Vagy dönthetsz úgy, hogy átgondolod, mi az, amit te jobban csinálhatnál legközelebb – hiszen a közönséget nem tudod alakítani, viszont saját magadat igen. Tanulhatsz előadási technikákat, tanácsokat kérhetsz, fejlesztheted készségeidet, és legközelebb már így állhatsz ki emberek elé. De ugyanez igaz a felelésre, vagy egy dolgozatra is!

Céljaidért való küzdelmedben tehát kifogásaid és a felelősség áthárítása másokra távol tarthatnak téged a sikerektől. Ha mindig másokat okolsz, azzal csak azt fejezed ki, mennyire ki vagy szolgáltatva másoknak és sok energiát feleslegesen pazarolhatsz olyan események feletti szomorkodásra vagy éppen bosszankodásra, amelyek fölött nincs hatalmad. Ezt az erőfeszítést fordítsd inkább arra, hogy felelősséget vállalj saját tetteidért és megtedd, ami rajtad áll!

Forrás: Sean Covey: A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása.