5 tény a szűzhártyáról
2023. okt. 3., Dr. Klujber Valéria

Nem egyszerű erről beszélni, de érdemes, mert sok téves elképzelés van róla.

1. A szűzhártya nem fedi be a hüvely bemenetét.
A szűzhártya lényegét a magyar nyelv elég jól kifejezi: egy hártya vékonyságú bőr, vagy inkább nyálkahártya-szövet a hüvely bejáratánál.
Mivel mindannyian tapasztalhatjátok, hogy a menstruáció során a vér kijut a hüvelyetekből, így a szűzhártya nem lehet teljesen folytonos. Ha az, akkor az nagyon hamar kiderül – gyakorlatilag az első vérzésnél. Ez egy nagyon ritka és jól kezelhető állapot.
A legtöbb szűzhártya azonban csak részben fedi a hüvelyt. A főbb típusait az ábrán láthatjátok. Kisebb vagy nagyobb, egy vagy több nyílás található rajta. Sokszor csak részben öleli körbe a hüvely bemenetét, inkább csak jelzi, hogy itt van valami plusz szövet, ahogy az első ábrán látható.

2. A szűzhártya alakja rendkívül változatos.
Éppen úgy, ahogy a külső nemi szervei, a vulvája (szeméremteste) vagy akár a pénisze is szinte mindenkinek másmilyen, a szűzhártyával sincs ez másképp. Más az alakja, a vastagsága, más alakú rajta a nyílás vagy a nyílások is. Nincs olyan, hogy „normális”. A sajátodat könnyűszerrel ellenőrizheted egy kézitükör segítségével. Ha egy kicsit szétnyitod a hüvelyed bemenetét (elhúzod a nagyajkakat) nagy eséllyel látni fogod. Ha mégsem sikerülne észrevenned, akkor se keseredj el, mert lehet, hogy nagyon vékony és alig látható még akkor is, ha szűz vagy.

3. A szűzhártya nyújtható, nem szakad el.
Azt szoktuk mondani, hogy az első szexuális együttlét alkalmával a szűzhártya elszakad. Ne feledjétek, hogy eleve lyukas volt! Ráadásul legtöbbször annyira rugalmas, hogy még a behatolást is simán kibírja szakadás nélkül. Sokan használnak tampont különösebb gond (felhelyezés okozta vérzés) nélkül az első behatolással járó szexuális együttlétük előtt.
Az is előfordul, hogy rugalmassága folytán a szexuálisan aktív lányok egy részénél továbbra is látható, vagyis részben fedheti a hüvelybemenetet.
A szüzesség elvesztése inkább lelkileg, nem annyira fizikailag változtat meg. Tagadhatatlanul nagy esemény, de nem feltétlenül jár ellenőrizhető testi változással. Szűzesség elvesztése
A régi történetekből ismert bizonyíték a szüzességre, a véres lepedő még más okból is sántít: sokszor semmilyen vérzés sem tapasztalható az első együttlét során – éppen a fent leírtak miatt. Nem reped, nyúlik!
Természetesen vannak olyanok is, akiknél van kisebb-nagyobb vérzés és az is előfordulhat, hogy valamennyire fáj a nyúlása esetleg szakadása. Nyilván, különben nem terjedt volt el ez az általános vélemény.

4. Nem mindenki születik szűzhártyával
Ritkán, de előfordul, hogy a szűzhártya egyáltalán nem látható valakinél. Ez nem jelent rendellenességet, normális variáció, semmilyen hátrányt vagy egészségi problémát nem okoz.
Ha mégis úgy érzed, hogy valami nincs rendben nálad, akkor természetesen érdemes szakemberhez, nőgyógyászhoz fordulni. Nőgyógyászat - 1. rész

5. A szüzesség nem feltétlenül ellenőrizhető orvosi vizsgálattal
Annyira nem egyszerű ez a feladat, hogy 2019-ben az Amerikai Nőgyógyászok Szövetsége kiadott egy állásfoglalást, hogy a szüzesség eldöntését szakmai okból nem vállalhatják. American College of Obstetricians and Gynecologists released a statement


A szűzhártya elszakadásával kapcsolatos az az elképzelés, hogy az első behatolás mindenképpen fájdalmas. Ez azonban egyáltalán nem biztos, hogy így van. A félelem, vagy a lelkileg testileg nem teljesen felkészült állapot (például ha nem elég a „nedvesedéshez” szükséges váladéktermelés) okozza inkább, ha fájdalmasnak érzi valaki a behatolást.
Ha úgy érzed valami nincs rendben, kérj segítséget szakembertől, vagy olvass hiteles forrásokat. Pl.: https://yelon.hu/tag/szuzesseg-elvesztese/
A cikk ihletője és a kép forrása: https://www.naturalcycles.com/cyclematters/what-is-the-hymen