Ciki a gumi?
2019. szept. 26., Költő András

„Jó napot kívánok, egy csomag óvszert kérek.” – Tudom, hogy ezt a mondatot nem egyszerű elmondani, sőt még ahhoz is kell némi önbizalom, hogy a kosárból a futószalagra tegyük a dobozkát, és rezzenéstelen arccal fizessünk. 

Szex közben elővenni és felhúzni – vagy azt mondani a másiknak, hogy „Most vedd fel az óvszert", ezt talán még nehezebb. Büszke vagyok Rád, ha mégis megteszed! Ha pedig nem mered, adok néhány tippet.

Olyan gáz bemenni a boltba óvszerért…


Okos dolog már a szex előtt beszélgetni az óvszerről, de ettől persze nem lesz könnyebb a dolog. Sokan zavarba jönnek ettől a témától, még akkor is, ha már volt szexuális kapcsolatuk. Kérlek, ne feledd el, hogy az óvszerhasználat biztonsági kérdés. Igen sok tudományos bizonyíték van rá, hogy a ma elérhető védekezési módszerek közül a kondom a legbiztosabb védelem a nemi úton terjedő betegségek (angolul: sexually transmitted diseases, STD) ellen. A fogamzásgátló tabletta ugyanígy megakadályozza a nem kívánt terhességet, de nem akadályozza meg a nemi betegségek terjedését.

Hogyan küzdhetjük le az óvszerrel kapcsolatos szégyenérzést? Az első és legjobb módszer, ha a kezünkbe vesszük, tudjuk, hogyan néz ki és hogy „működik”. Ehhez persze meg is kell vásárolni. Mit tegyen az, akinek a lakóhelye közelében nincs óvszerautomata, amiből szégyenkezés nélkül lehetne vásárolni? Van egy tuti tippem: a pókerarc. Nyugodtan vásárolhatsz az illatszerboltban, az ABC-ben vagy a patikában is gumióvszert. Ez teljesen normális dolog. Senki sem fog furcsán nézni rád: az eladó vagy a gyógyszerész számára ez ugyanolyan árucikk, mint a többi. Neked azonban az egészségedet védi meg. A legegyszerűbb, ha a polcról választasz egy dobozzal, beteszed a kosaradba, a pénztárnál kifizeted, aztán – mint aki jól végezte dolgát – pléhpofával kisétálsz a boltból. Fontos, hogy ellenőrzött minőségű, megbízható márkát vásárolj.Otthon bontsd ki a dobozt, a csomagolást, és vedd kezedbe az óvszert. A legtöbb doboz belsejében részletes, rajzos használati útmutatót találsz, de érdemes megnézned ezt a videót is: Érvek és ellenérvek

Nagyon jó, ha ebben a partnered is részt vesz. Fontos, hogy az óvszerhasználatról – mint általában a szexről – nyitottan, gátlások nélkül tudjatok beszélni. Ha úgy gondolod, hogy ellenkezni fog, erre fel lehet készülni. Az óvszer mellett legyenek nálad a megfelelő érvek is!

A partnered azt mondja: „Kényelmetlen.” Mire Te felvetheted, hogy másik márkát vagy méretet használjatok (bár mivel az óvszer akár eredeti méretének sokszorosára is nyújtható, ez nem a legjobb érv). Idővel meg lehet szokni a használatát.

– Ha igazán szeretsz, akkor miért nem bízol bennem?
– Aki igazán szereti a másikat, az vigyáz is rá. Például úgy, hogy óvszert visel szex közben.

– Attól félsz, hogy elkapsz tőlem valamit?
– Előfordul, hogy az emberek nem tudják, hogy fertőzöttek. Jobb félni, mint megijedni.

(Egyes nemi úton terjedő betegségek, például a herpesz vagy a HPV vírusait sokan hordozzák úgy, hogy a betegség nem mutatkozik rajtuk. Védekezés nélküli szexkapcsolatban azonban átadhatják partnerüknek a fertőzést.)

– Nem tudom élvezni a szexet óvszerrel.
– Én pedig nem tudom élvezni, ha nem biztonságos.

– Nem tudom, hogy kell felvenni.
– Gyere, megmutatom!(Az előjáték része is lehet, hogy felhúzzuk a fiú péniszére az óvszert.)

Jó időzítés

Ha már tudod, hogyan kell használni az óvszert, fontos, hogy megtaláld az alkalmas pillanatot, amikor „előhúzhatod”. Fontos: ezt még az előjáték során tisztázni kell! Ha már akcióra kerülne sor, a pillanat hevében sokan hajlamosak megfeledkezni a biztonságról, és olyasmit is megtesznek, amit később megbánnak. Aki kockáztat a szexben, az saját maga és partnere egészségét is veszélyezteti – nem is szólva a nem kívánt terhesség okozta lelki teherről.

Az óvszer nem ajánlat, hanem tény. Ha úgy érzed, hogy itt van a pillanat, vedd elő, és ha kell, mondd is ki: „Vettem óvszert.” Bontsátok ki együtt. Vagy kérdezd meg a másikat, hogy van-e nála. Kipróbálhattok több különböző márkát és változatot is.

Az óvszer nem bizalmatlanság, hanem a másik és saját magad megbecsülése. Tedd egyértelművé, hogy óvszer nélkül nem fekszel le vele. Ha a másik erőszakoskodni kezd, vagy azt mondja, hogy akkor szakít veled – akkor azonnal búcsút kell inteni neki. Mondd meg az illetőnek, hogy aki óvszer nélkül lefekszik valakivel, az nem tiszteli sem saját magát, sem a másikat. Ez testi és lelki értelemben is igaz. Az óvszer pillanatnyi és gyorsan feledhető, csekély kényelmetlenség, de biztonságot ad a partnereknek, és így maga a szex is felhőtlenebb, élvezetesebb lehet, mint ha közben és utána a következmények miatt kell szorongani.

Néhány tipp a kondomhasználathoz:

Ellenőrizd a csomagolás sértetlenségét és a lejárati időt. Az óvszer alapanyaga latex, ami idővel megöregszik, könnyebben szakad, ezért nem biztonságos. A csomagolás azért fontos, mert a latex másképp kiszáradhat, ami ugyancsak csökkenti a védelmet. Ebből az okból ne a zsebedben hordd az óvszert, és ne hagyd a napon.
A szex jó élményét növeli – egyes esetekben szükség is van rá – a síkosító. Az óvszerrel mindig víz- vagy szilikonalapú síkosítót használj. Az olaj alapú síkosító, a babaolaj, a testápoló vagy bármilyen más krém roncsolja a latexet.
Válassz olyan kondomot, amelyet ondótartállyal („reservoir”) láttak el. Ez azt jelenti, hogy az óvszer tetején van egy kis „sapka”, amely felfogja a férfi orgazmusa során kilövellő spermát. Amikor felveszed vagy feladod partneredre az óvszert, az ondótartályt két ujjaddal szorítsd össze, hogy ne kerüljön alá levegő.
A csomagolást sose ollóval vagy a fogaddal nyisd ki, hanem mindig a kezeddel (vagy kérd meg erre a partneredet). 
Az óvszert a gumiszegéllyel kifelé helyezd a makkra, szorítsd össze a spermatartályt, és görgesd lefelé a péniszen, egészen a tövéig. Ha az óvszer „menet közben” lecsúszik, nyissatok ki és helyezzetek fel egy újat.
Miután a férfi elélvezett, azonnal távolítsátok el az óvszert a még merev hímvesszőről. A szeretkezés után a férfi ne érintse meg se péniszével, se a kezével a partnerét. A kondomra kössetek egy csomót és tekerjétek egy papírzsebkendőbe, úgy dobjátok ki a kukába (ne a vécébe).

Ha bármi más kérdésed lenne az óvszerrel kapcsolatban, kérd egy idősebb társad, testvéred vagy akár szüleid tanácsát. Nekünk is írhatsz az tinivagyok@gmail.com címre. Az egészségügyi dolgozók – orvosok, nővérek, pszichológusok – ugyancsak szívesen segítenek neked. 

Használj óvszert, magad és a partnered biztonsága érdekében! Nem a gumi ciki, hanem az, ha nem beszélünk róla!