Romantikus műfaj a szexting?
2023. júl. 18., Várnai Dóra

Sokáig határozottan trendi volt erős szexuális tartalmú üzeneteket, képeket küldeni. Két ember között egy bizonyos módon ez része volt a szexről szóló kommunikációnak, talán még az előjátéknak is. Mostanra talán egy kicsit kiüresedett, mert tömegessé vált. Most már az a ritkább és ezért lehet, hogy érdekesebb is, aki nem ezzel az öncélú szexualitással nyomul.

A szexualitás általában valamilyen teljesítményről szól: sok partner, sok közösülés, különleges technikák, hosszú pénisz, izmos test – valamilyen számszerűsíthető, mérhető „eredmény”, egy megfelelés. Ezzel szemben az erotika viszont valami másfajta szerelmi élmény, amit nehéz meghatározni, és megélni.

Függetlenül attól, hogy ki hogyan van ezzel, gyakori online jelenség a szexting és ezért fontos tudni mit is jelent pontosan, mikor biztonságos és milyen vészcsengőknek kell bekapcsolnia.

Mi is tehát a szexting?

A szexting (sexting angolul) nyílt szexuális üzenetek, képek, videók küldése vagy fogadása digitális eszközökön (pl. okostelefon vagy laptop). Ez persze lehet része két ember (inkább felnőtt) közti normális szexuális kommunikációnak, de ha fiatalokról vagy gyerekekről van szó, akkor általában felmerülnek kétségek is, hogy jó ötlet-e szextingelni. Csak a legutóbbi hazai eseteket véve rendre idősebb férfiak csaltak ki fiataloktól, nemegyszer fiatal fiúktól meztelen képeket. A fiatalokat ábrázoló erotikus képek kikerülésének komoly pszichológiai kockázata lehet, mindamellett, hogy bűncselekmény is. Az érintetteknek olykor hosszú ideig tartó küzdelem a szégyenérzetet feldolgozni ilyen történetek után.

Mik a legfontosabb problémák?

Beleegyezés hiánya

Ha szexuális tartalmat osztunk meg, akkor ez csak kölcsönös beleegyezéssel történhet, nem pedig kényszerítéssel vagy nyomás hatására („Nem árulom el a szüleidnek, hogy sok pénzt költöttél a neten, ha küldesz magadról képeket”). Hasonlóan gyakori részeg lányokról készített meztelen képek megosztása, holott a részegség automatikusan azt jelenti, hogy valaki nem tudott felelősen dönteni.

 

Naiv bizalom, meggondolatlanság

Nyilván nem az áldozatok a hibásak, ha becsapják őket, de sokszor előfordul, hogy valaki különösebb átgondolás nélkül ad át magáról képeket vagy fontos információkat. Sokan vannak, akinek tetszik, hogy mások kíváncsiak rájuk vagy szépnek, érdekesnek találják őket és nem teszik fel a kérdést, hogy vajon a másik, akinek küldik a képeket az tényleg megbízható-e.

 

Törvényesség

Magyarországon tilos 18 év alatti személyekről szexuális tartalmú képet készíteni, ilyen képeket, videókat továbbadni, megosztani. Szóval lehet, hogy valaki csak dicsekedni akart a szép testével vagy a barátnője szép testével, de ez akkor is bűncselekmény. Olyan is lehet, hogy valaki tényleg nem akarta másokkal megosztani, de valamilyen adatvédelmi probléma miatt mégis nyilvánosságra került.

 

Cyberbullying és egyéb online erőszak

A szexuális tartalmak megosztása vagy kikerülése miatt bárki válhat online bántalmazás, bosszúpornó áldoztává.  Előfordulhat, hogy saját képét valaki egy pornóoldalon látja viszont és komoly munka ezeket eltüntetni, esetenként új online identitást kialakítani.

 

Az érzelmi következmények

Egy ártatlan képküldés után esetleg elfajuló folyamat sok negatív érzelemhez vezet például szégyen, tehetetlenség, félelem, testképzavar, bizalomvesztés, olykor még öngyilkos fantáziák is. 

Mit tehetsz?

Nagyon alaposan át kell gondolni a következményeket, mielőtt szexuális tartalmú üzenetet vagy képet küldesz valakinek!

Tisztázd magadban, hogy miért van szükséged arra, hogy ilyen információkat ossz meg magadról!

Tudnod kell, hogy nyugodtan mondhatsz NEM-et! A szexting nem lehet előfeltétele egy szerelmi kapcsolatnak, barátságnak vagy nem lehet alku tárgya.

Te magad soha ne küldj tovább meztelen képet, ne vegyél részt ezek kommentelésében, senkitől soha ne kérj ilyet!

Ha kéretlenül kaptál szexuális tartalmú üzeneteket,  ha te vagy más bajba került emiatt, akkor fordulj……..

  • egy felnőtthöz,
  • hívd a rendőrséget (112),
  • hívd a Kék Vonalat 116-111,
  • jelentsd be online: internethotline.hu!