7 dolog, amit minden „tulajdonosnak” tudnia kell a hüvelyről
2021. okt. 15., Szerkesztőség

A hüvely egy ugyanolyan testrészed, mint például az agyad vagy a karjaid, szóval fontos, hogy megismerd. Ráadásul sok tévhit is kering azzal kapcsolatban, hogy ezen a környéken mi számít normálisnak és mi nem.
Abban próbálunk segíteni, hogy az egyik legfontosabb női részed egészséges maradjon.

1. Tudnod kell, hogy a női szerveid hogy néznek ki.

A fiúk általában jól ismerik a testüket. Te is ismerkedj meg a tiéddel. Fogj egy kézi tükröt és alaposabban nézd meg a dolgokat odalent, fedezd fel, hogy milyen a szeméremtested (a hüvely körüli külső nemi szerv) és a hüvelyed bejárata. Így látod, mi hol van és azt is meg tudod majd mondani, ha valami esetleg nem stimmel.
A hüvely nagyobb része a testen belül helyezkedik el, kívülről nem látható. A húgycső (ahonnan a vizelet ürül) vége a csikló és a hüvely között van.
Anatómiailag ez valahogy így néz ki. Elöl (az ábrán jobbra) a hólyag (bladder) a húgycsővel (urethra), majd a hüvely, a tetején a méh (uterus), aztán a végbél, leghátul.


A hüvely körülbelül 12 cm hosszú, és a testen belül a méhhez vezet. A méh nyílása, az úgynevezett méhnyak egy nagyon szűk csatorna formájában vezet a méhhez, és csak szülés alatt tágul ki. (A hüvelybe helyezett tampon nem tűnhet el a szervezetben.)
Aki még szűz, vagyis nem volt szexuális kapcsolata, annak a hüvely külső végén szűzhártyája van. Normális esetben ez nem zárja el a bejáratot, nyílás vagy nyílások vannak rajta, a formája nagyon sokféle lehet. Ha érdekel, akkor olvasd el erről szóló cikkünket!
A szüzesség elvesztéséről is olvashatsz

2. Nincs szükség a hüvely rendszeres öblítésére vagy speciális kozmetikumokra.

A hüvely öntisztító szerv. Csak a külső szeméremtájék és a körülötte lévő szőrzet mosására van szükség, szappannal vagy tusfürdővel nem szabad a hüvelyt belül megmosni. Ne öblögesd semmivel a hüvelyed és ne használj különleges intim termékeket se, ezek felboríthatják a hüvely normális baktériumflóráját és ezzel csak problémákat okozhatnak.
Részletesebben a hüvely öntisztulásáról és a menstruációról olvashatsz oldalunkon. 

3. A hüvelyi váladék normális, ha a színe tiszta, átlátszó.

A hüvely belseje nyálkás, vagyis nedvesség van benne. Hasonlóan például a szájüreghez. Ezért a fehérneműdön estére lehet néhány csepp vagy folt. Vannak, akiknél ez a váladék bővebb. A fogamzásgátló tabletta szedése megváltoztathatja a folyást.
Részletesebben erről külön cikkünk szól nőgyógyásztól.

4. A normál váladék megváltozása fertőzésre is utalhat.

A hüvely gombás fertőzése viszonylag gyakori jelenség. A fertőzés hatására a folyás megváltozhat, fehér színűvé, túrós állagúvá alakulhat. Lehet, hogy viszketéssel, a bőr kipirosodásával jár, de a rossz szag nem jellemző. Általában krémek, hüvelykúpok vagy hüvelytabletták segítenek a gyógyulásban, egyes esetekben az orvos tablettát is felírhat.
A baktériumok okozta fertőzés sem ritka, ezek jellemzően kevés fehér vagy szürke folyást okoznak. Ennek jellegzetes hal szaga van, különösen szexuális együttlét után.
Ha viszkető, égő, szúró érzést, különös folyást tapasztalsz egy hétnél tovább, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni. A nemi úton terjedő betegségekről röviden olvashatsz szexológustól és hosszabban, egy szakszerű cikksorozatban.

5. A tanga önmagában nem okoz hüvelyi (gombás) fertőzést.

Annak ellenére, hogy a tanga vékony szövet-csíkja nagyon közel van a hüvelyhez, általában nem vezet hüvelyi fertőzések kialakulásához. Ugyanakkor gombás fertőzésre hajlamosíthatnak a túl szoros műszálas alsóneműk és nadrágok.
Ha azonban már kialakult a fertőzés, a tanga ronthat a helyzeten: felcsúszhat és dörzsölheti az amúgy is irritált bőrt a hüvely környékén. Ebben az esetben a pamut sportalsó jobb választás. Aludj alsónemű nélkül, amíg a probléma megoldódik, ez amúgy is egészségesebb egy tiszta ágyban és hálóingben vagy pizsamában. Ha a hüvelyi fertőzésed rendszeresen kiújul, érdemes a tangáidat (legalábbis átmenetileg) kényelmes pamut alsókra cserélned.
A tanga szerepével kapcsolatban a fertőzések közvetítésében van más vélemény is, ezt elolvashatod oldalunkon.

6. A szex nem lehet fájdalmas.

Sok nő csendben szenved a szex alatt, mert kínosnak találják elmondani, hogy számukra a közösülés fájdalmas. Ha te is ezt tapasztalod, akkor a legjobb, ha orvoshoz fordulsz. Nem szabad csak várnod, hogy megoldódik, biztosan van megoldás a problémára.
A témához kapcsolódik a női orgazmussal kapcsolatos cikkünk

7. Egy jó nőgyógyász nagyon fontos.

Ahhoz, hogy találj egy jó orvost, először érdemes ajánlásokat gyűjteni, mások tapasztalatait meghallgatni. Az időpont-egyeztetés lehetősége, az első beszélgetés hangulata sokat számít. Az a jó, ha úgy érzed, hogy bármit elmondhatsz, minden aggályodat, minden kérdésedet. Ha minden rendben van, akkor is érdemes félévente-évente felkeresni a nőgyógyászt minden szexuálisan aktív tizen- huszonéves nőnek.
Ha először készülsz nőgyógyászhoz, olvasd el ezzel kapcsolatos cikkünket

A cikk az alábbi anyag felhasználásával készült:
https://teens.webmd.com/girls/your-vagina-15-things-every-owner-should-know#1