A magyar gyerekek negyede túlsúlyos és minden tizedik alultáplált
2022. szept. 23., https://mdosz.hu/

Ez derült ki az MDOSZ országos GYERE® Programjának friss tápláltsági-állapot felméréséből

A programban több mint 5000 általános iskolás vesz részt, közülük a 6-12 éves korosztályban végeztek tápláltsági állapotfelmérést a dietetikusok április-május folyamán.

Ebből az derült ki, hogy minden ötödik gyermek kismértékben túlsúlyos, a gyermekek 7%-a pedig elhízott, de nagyon jelentős az alultápláltak aránya is, ez minden tizedik gyermeket érint. A vizsgált korosztály alig kétharmada tartozik csak a normál tápláltságúak közé.

A régiók között sincs szignifikáns különbség a tápláltsági kategóriákat tekintve. Tendenciaként elmondható, hogy a közép-magyarországi régióban a legmagasabb a normál tápláltsági állapotú gyermek aránya. Ami igazán aggasztó, hogy a teljes mintában alig kétharmad (64,2%) a normál tápláltságúak aránya.
A nemek és korcsoportok között nincs szignifikáns eltérés, az azonban látható, hogy az idősebb fiúknál (10-12 évesek) nagyobb arányban fordulnak elő súlyfölösleggel rendelkezők, a legidősebbek körében pedig kiemelkedően magas az elhízottak aránya.
A fiúknál és a lányoknál is magasabbak a mai 6-12 évesek gyermekek átlagértékei, mint tíz évvel ezelőtt, a tendencia tehát romló.

"Az Auchan Alapítvány támogatásából 24 település 5000 diákjához eljuthatunk a másféléves edukációs GYERE programunkkal. Ettől rövid és hosszú távon is várok eredményeket, bízom benne, hogy a gyerekek a hazavitt tudással a családjuk étkezési szokásait is befolyásolni tudják, illetve később, a saját önálló életükben már egy korszerűbb és egészségesebb étrendet alakítanak ki” – mondta Szűcs Zsuzsanna az MDOSZ elnöke.