A piercing: testi és lelki dolgok
2024. jan. 25., Fliegauf Gergely

Tudom, megint a lányok. Igen, megint ők. Most is egy találkozás jut az eszembe.

Mint egy manócska, úgy ült a kórházi ágyon, a gyűrött lepedőn, én egy kis hokedlin guggoltam vele szemben. A térdét egészen felhúzta a nyakáig, a homlokába lógott a különféle színekben pompázó haja, úgyhogy semmit sem láttam az arcából. Annyit tudtam, hogy a 14 éves lány összeveszett a barátjával, majd leitta magát, és a KÖKI terminál tetején sétálgatott, amikor szerencsére rátaláltak a biztonsági őrök.

- Mit akartál csinálni? – kérdeztem.

Nem felelt. Csak ültünk tovább, senki sem szólt. Megkértem, hogy ha némasági fogadalmat tett, legalább nézzen rám. Nagy nehezen, végre felemelte a fejét. Könnyezett, és a szemfestéke is lecsorgott.

A szemöldökében, az orrában, a fülében, a száján és más változatos helyeken legalább húsz piercing díszítette az arcát. Lelkesen beszélni kezdett róluk, mintha valami gyűjteménnyel dicsekedne. Minden ékszernek külön története volt, és mindegyik egy-egy életeseményhez volt köthető. Nem is gondoltam, hogy ennyi minden történhet egy ilyen kicsi lánnyal.

Mi a piercing?

A piercing testékszer, amelyet úgy helyeznek fel a testre, hogy a bőrt átszúrják. A testnek szinte minden részén lehet ékszert elhelyezni, de a leggyakrabban a fülben, az orrban, az ajkakon, a szájban, a köldökben, és az intim testrészeken. A microdermal pedig az egy ponton a bőr alá helyezett ékszer. Durván négy tiniből egynek nem csak a fülében van piercing.

Mit jelent a piercing?

A legtöbben erre a kérdésre azt felelik, hogy a viselője nem akar olyan lenni, mint a többiek, mert ő lázadó. Ennél azonban jóval összetettebb a kép: manapság egyre több embernek van piercingje. Pl. a septum – az orrközépi – piercing egyesek szerint a 2013-ban jött divatba Lady Gagának köszönhetően; de az biztos, hogy Gigi Hadid 2022-ben robbant be vele. Az is igaz, hogy a nyolcvanas években piercinget még tényleg csak a lázadók hordtak, legalábbis azt mondják a septum piercingről, hogy leginkább punkok viselték, és maguknak rakták be. Ugyanakkor talán az is fontos lehet, hogy a piercingnek hagyományai vannak. Elég annyit megemlíteni, hogy a Hindu nők körülbelül 1500 éve hordanak septum piercinget, és azt jelenti, hogy házasok. Minden piercingnek van ehhez hasonló története és jelentésrendszere.

Hogyan lehet piercingem legálisan?

A felelősen működő szalonok az alábbi szabályokat tartják be:

- 14 éves kor alatt csak fülbelövés lehetséges.

- 14-16 éves kor között csak szülői jelenlét mellett szúrnak piercinget.

- 16-18 éves kor között kitöltött szülői beleegyező nyilatkozattal szúrnak piercinget. (Reméljük, hogy ezeket az igazolásokat gondosan megvizsgálják.)

- Intim piercing és arcba helyezett microdermal szúrására csak 18 éves kor fölött van lehetőség.

Tudnod kell, hogy egy felelősen gondolkodó „piercing-művész” a beavatkozás előtt mindig elbeszélget az ügyfeleivel, mert neki is az az érdeke, hogy ne legyen semmilyen probléma. Nem lehet csak úgy a szalonba mindenféle őrült ötlettel beállítani.

 

Folytatjuk!