A piercing: testi és lelki dolgok - 2. rész
2024. jan. 30., Fliegauf Gergely

Miért hordanak az emberek piercinget, milyen veszélyei vannak?

Miért hordanak az emberek piercinget?

Mint minden emberi magatartásnak, a piercingviselésnek is sok oka van, de mégis soroljunk fel néhányat:

- Sokan egészen egyszerűen azért hordanak piercinget, mert klassznak, menőnek tartják.

- A kedvenc hírességeknek is van ilyen, és sokan posztolnak piercinges képeket.

- Többen esztétikai okokból hordják, egyszerűen szépek szeretnének lenni.

- Előfordul, hogy nincsen különösebb ok, csak az, hogy a többieknek is van.

- Így akarják kifejezni önmagukat, így mutatják meg, hogy a testükkel azt tehetik, amit akarnak.

- Vannak olyanok is, akik a piercinggel a testük egy részét akarják hangsúlyozni.

- Megint mások így nyernek önbizalmat, és így tudják hangsúlyozni az önállóságukat.

De:

- Vannak olyan emberek is, akik az őket ért események, sérelmek miatt hordják a testékszert, és így akarják kezelni magukat.

- Sajnos olyanok is vannak, akiket a korábbi életükben bántottak, megaláztak, elhanyagoltak, esetleg megerőszakoltak.

Ha megnézitek a fenti listát, talán az utolsó kettő kivételével az összes ok éppen olyan, mintha azt kérdeztük volna meg, hogy miért követik az emberek a divatot.

Mik a piercing veszélyei? Mire ügyelj?

Ez nem lesz jó hír: Háromból egy esetben komplikációk lépnek fel, ha nem fülbevalót lövetsz magadnak, hanem másmilyen testékszert.

- Fertőzés alakulhat ki a szúrás helyén, ami a köldök esetében a legvalószínűbb. Ez gyakran kezelhető megfelelő tisztálkodással és antibiotikumokkal. Ilyen típusú fertőzés esetén az ékszereket általában nem kell kivenni. A köldökben lévő ékszerek beleakadhatnak a ruházatba és az ágyneműbe. Az állandó irritáció késleltetheti a gyógyulást. A köldökpiercingek teljes gyógyulása akár egy évig is eltarthat.

- Vírusos fertőzést is kaphatsz. Bármilyen piercing esetében fennáll a fertőzés veszélye, beleértve a hepatitis B vagy C vírusokat is. Ezt általában a szennyezett felszerelés, és az alapvető előírások elhanyagolása okozza. Soha ne próbálj magadnak piercinget szúrni. Mástól se fogadd el.

- Fogászati sérülés, szájüregi panaszok is felléphetnek. A nyelvpiercinggel kapcsolatos leggyakoribb probléma a fogak törése, repedése. Az ajak- vagy nyelvékszerek ínyproblémákat is okozhatnak. Az ékszerek meglazulhatnak és lenyelhetők.

- Allergiás reakciók. A nikkelallergia nagyon gyakori, és többnyire súlyos kockázata a piercingnek. Ezért a nikkeltartalmú ékszereket kerülni kell. Fontos tudni, hogy egyes aranynak mondott ékszerek is nikkelt tartalmazhatnak.

- Az ékszereknek feltétlenül újnak kell lenniük. Ne vegyél használt ékszert. A méretnek is igazodnia kell a kiszúrandó testrészhez. Ha túl nagy, az hegekhez vagy szövetkárosodáshoz vezethet. Ha túl kicsi, megsértheti bőrt vagy letörhet. A nehéz ékszerek viselése a fülcimpát el is torzíthatja.

- Jobb, ha tudod, hogy a nemi szervek területén lévő ékszerek sérülést okozhatnak; az óvszert kiszakíthatják, és így növelik a nem kívánt terhesség esélyét.

- A hegyes fülbevalók alvás közben sebeket vagy bőrirritációt okozhatnak.

- A piercing okozta sérülések csúnya, nehezen gyógyuló hegesedést is okozhatnak.

- És, talán nem utolsósorban: a piercing viselése miatt mások csúfolhatnak, és a felnőttek is bánthatnak, megvethetnek téged. Könnyen tapasztalhatod, hogy hátrányok érnek a percing miatt. Megtörténhet, hogy nehezebben találsz munkát a piercing miatt.

Mit jelent a piercing-függőség?

A piercing szúratásának és viselésének lelki okai is vannak. Néhányan úgy érezhetik, hogy nagyon megnövekszik az önbizalmuk, ami lehet, hogy egy idő után elenyészik. Ebben az esetben sajnos nem elég egy testékszer, hanem egyre több kell. Majdnem olyan ez, mint minden függőség: a sorban következő testékszerek már nem lesznek annyira varázslatosak, mint a korábbiak. Ha ilyen gondolataid vannak, a megoldás az lehet, hogy felnőttektől, szakemberektől kérsz segítséget.