Egy kis fogászat
2011. aug. 8., Dr. Klujber Valéria

A tejfogak általában 14 éves korra cserélődnek le. Ekkor még hátra van a bölcsességfogak előbújása: ez általában fiatal felnőttkorban történik meg (az érettségi után), de van olyan, akinél később. Ezekkel együtt van 32 fogunk.

  • Fogakra szükségünk van a rágáshoz.
    Rágás nélkül emészthetetlen az étel, ami azt jelenti, hogy nem hasznosul belőle aminek kellene hasznosulnia, illetve megterheli az emésztőrendszert. A lassú, kényelmes evéshez - amit minden egészségmegőrzéssel foglalkozó tanács ajánl - hozzátartozik az alapos rágás. Talán nem „százszor”!
  • Nélkülözhetetlenek a beszédhez.
    Ezt azt hiszem nem kell magyarázni, mindenki látott-hallott beszélni olyan idősebb embert, aki elvesztette a fogait.
  • Betegségek forrása a rossz fog és az ínybetegségek.

Ez nagyon érdekes téma. Nem új, hogy amikor valamilyen gyulladásos gócot keresnek a szervezetben (például műtét előtt), akkor mindig is sor került a fogak épségének vizsgálatára. Sajnos ezzel Magyarországon nagyon rosszul állunk. Ami meglepő, hogy a sok rossz fog mellett, az ínyünk gyulladásának is nagy jelentősége lehet. Általában az íny és a fogak között alakul ki gyulladás - ez olyan, mintha egy nagy sebfelszín lenne. Ideális hely a baktériumoknak! Ha a fogak körül az ínyed pirosabb, fogmosáskor vérzik, akkor lehet, hogy fogágy-gyulladásod (gingivitis) van. Ez a jó fogápolási technikákkal visszafordítható. Ha tartósan fennáll, akkor viszont más betegségek kialakulásában is szerepet játszhat és idős korra a kialakuló ínysorvadás miatt elveszítheted a fogaidat. Akinek erre fokozott hajlama van, az akár 45 éves korára protézisre szorul. A fogágy-gyulladás előretörésének oka minden valószínűség szerint a finomított cukor fogyasztása. Érdemes megnézni egy múzeumban a régi csontvázak fogazatát!


Fogápolás, fogmosás

A fogainkat elvileg minden evés után meg kellene mosni. A fogakon maradó ételmaradék jó táptalaj a szájban élő baktériumok számára. Az általuk képzett (főként cukorból kialakuló) savak gyakorlatilag szétmarják a zománcréteget és elindul a szuvasodás.

Legalább reggel és este mossunk fogat! Reggel a reggelizés után. Ebből következik, hogy otthon kell(ene) reggelizni. Állítom, hogy ez csak szokás kérdése! Nem kell sokat enni, de valamilyen folyadék, lehetőleg tejes ital és kenyérféle, vagy esetleg müzli jót tesz az iskolai teljesítményünknek.

Este talán még fontosabb a fogmosás, hiszen utána órák telnek, nem mindegy milyen viszonyok vannak ilyenkor a szánkban.


Fogkefe, fogkrém

A fogkefe - állítólag - ezer éves és Kínából származik. A fogkrémet kb. 100 éve találták ki

Rengeteg féle fogkefe és fogkrém van, nehéz eligazodni. Igazság szerint a fogkefe csúcs-szuper-újdonság volta nem számít. Lényeg az, hogy három percig sikáljuk vele a fogunkat úgy, hogy lehetőleg nem sértjük meg az ínyünket. Jobb a puhát választani, mint a keményet. Lehetőleg 3 havonta cserélni kell a fogkefe szálai között megtelepedő baktériumok miatt. A fogkefe személyes használatra való, egymásét ne használjátok.

A fogkrém is lehet bármilyen, lehetőleg fluoridos (majdnem mindegyik az). A fluoridnak az a jelentősége, hogy a fog állományába beépülve erősíti a fogat, ellenállóbb lesz a fogszuvasodással szemben. A külföldi és magyarországi ajánlás szerint szerencsés dolog kisgyerek-korban fluorid-tablettás vizet inni, mivel a természetes vizek fluoridtartalma túl alacsony. Mióta ezt az ajánlást bevezették, azóta például Svájcban alig van tizenéves, akinek lenne lyukas foga.

Nálunk ez nincs így. A 12 éveseknek átlagosan három-négy maradó foguk beteg, 75 százalékuknak az ínye sem egészséges és 15-20 százalékuk fogszabályzó kezelésre szorul. Az idősebbeknél sem rózsás a kép: a 18 évesek 34 százalékának maradandófog-hiánya van, azaz mindössze 66 százalékuk rendelkezik hiánytalan fogazattal,-

Sokak szerint elég a helyi fluorid - vagyis ami a fogkrémben van. De annyi legalább kell! A magyar lakosság átlagos fogkrémhasználata 2,5 tubus évente?

A fogak ellenálló-képessége, szépsége is valamennyire genetikai adottság, de számít a napi fogápolás és az évente, félévente egyszer elvégzett fogászati ellenőrzés.

A fogkefe mellett egyre több helyen kapható fogselyem is. Ez nem csak marketing-fogás, hogy még több dologra költhessük a pénzt, hanem igen régi találmány azokhoz a kis résekhez, amikhez nem férünk hozzá a fogkefével. Próbáljátok ki egy fogmosás után!


Fehérítés

A fogak színe általában adottság és egy fiatalnak nem szoktak sárgák lenni a fogai. Ha mégis úgy érzed, hogy szeretnéd fehéríteni, akkor mindenképpen fogorvost kérdezz, mert vannak olyan fehérítő-technikák, amik nem veszélytelenek. Minden ami sérti a zománcot, az elősegíti a fogak romlását.