tej-allergia
2022. szept. 16., Dr. Klujber Valéria és Dr. Réthy Lajos

Előző cikkünkben az allergia és az intolerancia különbségeiről írtunk. Most folytatjuk azzal, hogy milyen vizsgálatokra számíts, ha allergiásnak gondolod magad.

Lényeges lehet megtudni, hogy mi okozza az allergiás tüneteidet, mielőtt megpróbálnál a tünetektől csak úgy megszabadulni. Miért is?
- Ha tudod mi az allergén, akkor annak kerülésével (pl. egy adott élelmiszer, vagy levegőben megjelenő anyag, pl pollen) csökkentheted a betegség tüneteit, egyes esetekben teljesen el is múlhatnak a tünetek.
- El lehet dönteni, hogy melyik időszakban érdemes gyógyszert szedned (pl. egy pollen jellegzetes időszakban jelenik meg, amire fel lehet készülni).
- Lehetséges, hogy mód van immunterápiára, ami esetleg teljesen el megszünteti a betegséget.
- Bizonyos allergének (allergiát kiváltó anyagok) bizonyos betegség-hajlammal, esetleg más allergénekre való keresztallergia-hajlammal is járhatnak, amiről fontos, hogy tudj.

Hogy készül a diagnózis?
Alapos kikérdezés és fizikális vizsgálat után, a következőkre számíthatsz az allergológusnál:

Bőrtesztet végez (prick teszt)
Főleg légúti allergének vizsgálatát érdemes ilyen módon végezni. Az alkar hajlító felszínére cseppentett allergén-kivonatot a cseppek alatti bőr óvatos, felszínes, eszközös megsértésével (prick lándzsával vagy vékony injekciós tűvel) „skarifikálják", ezáltal az allergén bejut a mélyebb hámrétegekbe is. Az eredményt 15 -20 perc múlva értékelik. Pozitív az eredmény, ha az allergiás (csalán)göb átmérője legalább 3 mm-es vagy ennél nagyobb.
Intradermális tesztelés
Intradermális teszteléskor az allergén oldatot a bőrbe fecskendezik, ezért érzékenyebb mint a prick teszt. A mindennapi gyakorlatban legtöbbször mégsem jön szóba, csak speciális esetekben, pl. gyógyszerallergia esetén merülhet fel alkalmazása.

IgE alapú tesztek
Az allergén-specifikus IgE (spIgE) szinteket meg lehet mérni erre felkészült laboratóriumban. E tesztek negatívitása hasznos kiegészítő információkkal szolgálhat pl. bizonyos táplálékallergiák kizárásában

Provokációs próbákra főleg táplálékallergiában lehet szükség. Táplálékallergiában a provokációs próbák az eliminációs (elkerülő) diéta indokoltságának meghatározásában illetve követésre, a reakcióküszöb meghatározására alkalmazhatók. Vagyis megtudhatjuk belőle, hogy mi az a mennyiség, ami még tünetek nélkül, biztonsággal elfogyasztható.

Nem bevizsgált tesztek: Elektromágneses konduktancia, kineziológia, haj-analízis, íriszdiagnosztika, arc-termográfia, gyomornedv-analízis stb. Ezek a tesztek semmiféle ellenőrizhető, megalapozott információval nem szolgálnak az IgE tipusú allergiák meglétéről, ezért alkalmazásukat egyáltalán nem lehet javasolni.