Kinek van fokozott kockázata mellrákra?
2020. okt. 13., Dr. Klujber Valéria

Tele volt a sajtó Angelina Jolie döntésével, miszerint 87% mellrák-kockázat miatt leoperáltatta a melleit. Mit kell tudni arról a genetikai eltérésről, ami neki van?A mellrákban megbetegedő nők nagy többségének nincs olyan molekuláris genetikai eltérése, mint a híres színésznőnek. A mutáció, ami a BRCA génben található (Breast Cancer azaz emlőrák, angol kifejezés rövidítése) a Magyarországon is vizsgált rákra hajlamosító eltérések közé tartozik. Az Országos Onkológiai Intézet adatai szerint a Magyarországon mellrákkal kezelt nők öt százaléka, a petefészek-daganattal kezeltek 11 százaléka, a férfi emlőrákos esetek harmada hozható összefüggésbe a BRCA gén mutációjával.
Ez azt jelenti, hogy a többségnél nem erről van szó!

Akinek a betegsége ennek a génnek a mutációja miatt jelentkezik, azokra jellemző:

Fiatalon, 50 éves kor előtt (sokszor 40 évesen, vagy még fiatalabb korban) alakul ki a betegség az érintett családtagokbanA betegségben több családtag érintett, mivel a mutáció domináns módon továbbadódik (Domináns: a mutáció a leszármazottak felében továbböröklődik, aki a mutációt örökli, az majdnem biztosan beteg is lesz.) Mivel a mutáció a mellrák mellett petefészekrákra is hajlamossá tesz, ezért lehetséges, hogy a felmenők egy részének petefészekrákja, vagy petefészekrákja IS volt. Ez sokkal ritkább daganattípus, mint az emlőrák.
Az érintett egyéneknek gyakran kétoldali daganatuk van (ez a génmutációt nem hordozókban csak nagyon ritkán fordul elő).
A mutációt öröklő férfiakban is kialakulhat emlőrák, ez kifejezetten ritka betegségnek számít.


A vizsgálatot az érintett rokonnál – tehát aki már beteg – érdemes elkezdeni és ha nála igazolódik a mutáció, akkor lehet megvizsgálni a hozzátartozókat és ezt követően döntést hozni arról, hogy milyen megelőzési – korai felismerési stratégiát választ az esetleges génhordozó. Az a radikális megoldás, hogy eltávolítani a rákkal fenyegetett szerveket, csak egyik a lehetséges megoldások közül. Mindenkinek a saját szempontjai szerint kell meghozni a saját döntését, nincs általános, követendő ajánlás, hiszen még az igazoltan génhordozók sem lesznek 100% eséllyel betegek!
Nem kell tehát megrohamozni az Onkológiai Intézetet, ha valakinek az édesanyja mellrákban szenvedett, de ha kérdései vannak, akkor érdemes felkeresni egy genetikai tanácsadást, ahol tájékozódhat. Akár a mi Intézetünket (telefonon: 36 1 3632229 vagy emailben: rendeles@ogyei.hu)

A legtöbb mellrák kialakulásáért életmódi tényezőket teszünk felelősség.
Biztosan kockázatot jelentenek:
Elhízás, mozgásszegény életmód.
Késői első gyermekvállalás, vagy ha valakinek nem születik gyermeke, nem szoptat.
Hormonális tényezők, ösztrogén-hormonnal való kezelés.
Zsírban, cukorban gazdag táplálkozás
Dohányzás, mértékletesnél nagyobb alkoholfogyasztás
Egyes információk szerint a alumínium-tartalmú golyós dezodorok egész napon át tartó hatása is
fokozza a kockázatot, sőt a jelenleg divatos merevítős push-up melltartók sem jó hatásúak…

A genetikai mutációt hordozók száma tehát 15-20 ezer lehet, vagyis ritka!
Mivel azonban a mellrák maga az egyik leggyakoribb nőket érintő tumor (a halálozást okozó daganatok közül csak a tüdőrák vetekszik a gyakoriságával), érdemes az életmódunkat okosan megválasztani.
A mell önvizsgálatát mindenkinek meg kell tanulni! Legtöbbször ez hatásosabb, mint az orvosi vizsgálat, vagy akár a mammográfia.