Lányoknak
2012. aug. 23., Dr. Klujber Valéria

Izgalmas időszak, amikor a lányok melle fejlődésnek indul. Tele van várakozással, szorongással, kérdésekkel: mekkora lesz? Hogy néz majd ki? Van vele valami probléma? Baj az, ha az egyik elkezdett fejlődni, a másik pedig még nem?

Lássuk a legfontosabb információkat!

Általában a nemi fejlődés első jele lányoknál a mellek növekedése. Van akinél ez 7-8 éves korban beindul és van akinek várnia kell 13 éves koráig. Ezt az időzítést a saját biológiai óránknak köszönhetjük, ami megszabja, hogy mikor kezdődik el a női nemi hormonok termelése. Ez részben örökletes tényezőkön múlik, részben a táplálkozással, életmóddal függ össze. Az utóbbinak köszönhető, vagyis a megfelelő táplálkozásnak, hogy a serdülés ideje korábbra tolódott. 


Az emlők növekedése általában 5-6 évig tart és öt stádiumon keresztül zajlik le. Az első időszakban érezhetsz feszülést, fájdalmat, viszketést. Ez később általában megszűnik. A végső méretet és formát általában 17-18 éves kor körül éri el, általában az első menstruációt követő négy évben még nő.

A mell mérete nagyon változó és ezt a változást a zsírszövet tömegének eltérése okozza, ami nagyrész genetikai adottságoktól függ. Ez azonban nem olyan egyszerű, hogy nézd meg anyádét és akkor megtudod milyen lesz a tiéd. A gének kombinálódnak: az apától jövő (nagymamában részben megmutatkozó) gének is játszanak!

A mell mirigyállományának mérete nem különbözik lényegesen (éppen ezért a mell mérete és a szoptatás képessége között nincs összefüggés). 


A kiemelkedő mell az embernél egyedülálló tulajdonság, az állatok melle csak a szoptatás ideje alatt tűnik elő. A mellek izomszövetet nem tartalmaznak, a zsíron és mirigyszöveten kívül kötőszövetből állnak. Ebből következően gyakorlatokkal nem lehet edzeni, vagy nagyobbítani a melleket. A mell szövetei alatt fekvő pektorális izom azonban formálható, ezt férfiaknál jól lehet látni.
A magas zsírszövet-tartalom miatt a nők gyakran tapasztalják, hogy a súlyváltozás sokszor elsőként a mellükön látszik: fogyáskor csökken, hízáskor általában nő a mell mérete.
A két mell gyakran nem egyszerre kezd fejlődni. Az egyik mell növekedése néhány hónappal korábban indulhat. Általában két éven belül a növekedés kiegyenlítődik, de érdemes tudni, hogy a legtöbb nő mellei nem egyformák, általában az egyik – legtöbbször a bal - kicsit nagyobb.

Bár a mell elsősorban a szoptatást szolgálja, ugyanakkor a nőiesség szimbóluma is. Ezért sok fiatal lánynak van gondja a „mellével”. Legtöbben kicsinek találják.
A jelenlegi melltartó-divat miatt a legtöbb lány már 11-12 évesen sem mutatkozik melltartó nélkül, aminek magam részéről semmi értelmét, hasznát nem látom. Esetleg arra jó lehet, hogy a szivacsos-betétes melltartók eltakarhatják a meglévő méret-különbséget a két mell között. Abban is van logika, hogy aktív sportolás közben tartják és védik a mellet a kosarak. Annak azonban végképp semmi haszna, hogy otthon, vagy alvás közben is melltartót viseljetek. Pláne nem a mai merevítős-szivacsos, műszálas darabokat. 
Bár a lányok nyilván hasonlítják saját mellüket valami szerintük tökéletes mintához, de higgyétek el, hogy szinte minden mell egyéni, de minden mell szép – különösen fiatalon.

Kérdezzétek meg a fiúkat, más sem érdekli őket…

A képek forrása:  http://menstrual-cycle-health.blogspot.com/2009_09_01_archive.html ; http://tvad.biz/2011/04/male-breast-reduction-gynecomastia/