Mellnagyobbítás?
2012. ápr. 14., Dr. Klujber Valéria

A mellplasztikáról ma már mindenki úgy beszél, mintha a világ legkézenfekvőbb megoldása lenne arra, hogy magunkat szépnek lássuk. „Kedvcsinálóként” kiszemezgettem néhány várható következményt, mellékhatást.

 

 

 

Mostanában sokat olvashattok az utóbbi időben végzett mellplasztikákban használt szilikon implantátumok cseréjéről. Celebek és ismeretlenek küzdenek a kérdésekkel: Kivetessék? Kicseréltessék?

Ezzel – remélem – amúgy is elment a kedve annak, aki ilyesmit tervezgetett, de talán nem árt feleleveníteni az egyéb mellékhatásokat.Általános műtéti kockázatok, amelyek bármely műtéti beavatkozás után megtörténhetnek:

Fertőzés:
Minden sebészeti bevatkozás általános kockázati tényezője a sebfertőzés.Ilyenek esetben még az implantatum időleges eltávolítása is szükséges lehet.
Utóvérzés:
Természetesen a műtét során a sebész minden látható vérzést ellát, de mégis megtörténhet, hogy egy kicsi ér a  sebzárást követően újra vérezni kezd.
A szilikon implantátum beültetésével kapcsolatos kockázatok:
Tok zsugorodás (kapszuláris kontraktura)
Szervezetünk bármely idegen tesz beültetése során idegentest burokkal veszi körül az idegen anyagot. Ez a szervezet normál reakciója, mindenkinél kialakul a szilikon beültetés után.Egyes esetekben ez a kialakult burok megvastagodhat és zsugorodhat. Ezzel labdaszerűen megszorítja a benne található szilikon implantátumot.  Ennek gyakorisága 30% körüli. A tok zsugorodása következtében  az implantátum tapintata keményebbé válik, formája vagy helyzete aszimmetrikussá alakulhat.  Ez megmutatkozhat a könnyen kitapintható kis keményedések formájában, de egészen groteszk formák, képződmények is kialakulhatnak. Ezen képződmények az esetek 80%-ánál a műtétet követő első évben kifejlődnek. A zsugorodás mértékétől függően ismételt műtétre lehet szükség a valamikor az élet során.Hozzávetőlegesen az implantátum beültetésen átesett páciensek 5-10% tokzsugorodással kapcsolatos szövődmény miatt valamikor az élete során egy második műtétre lesz szüksége.Drasztikus eseteknél a szoptatás lehetetlenné válik.
Bőrelhalás Oka a fokozott nyomás.
Érzéketlenség (!) a mellen illetve a mellbimbón.Az implantátumok károsodása, amely szivárgást és az implantátum laposodását okozza. Az implantátum elmozdulása a mellben.
Mammográfia és mellimplantátumok
Általános probléma, hogy az implantátumok eltakarhatják az alattuk lévő szövetet, amikor egy nő mammográfiára megy. Ennek eredményeképpen, a mammográfia eredményei pontatlanok lehetnek.
Az implantátumok tartóssága
Pontos lejárati dátum nem található minden implantátumon, de a statisztikák azt mutatják, hogy az időtartam terjedelme 6 hónap és 20 év között mozog. Egy implantátum átlag élettartama 16 év.
Az implantátumok eltávolítása
Sok nő távolíttatja el az implantátumait, mert nem boldog az eredménnyel. Mindenesetre a kor, amikor a procedúrát végrehajtották, meghatározza az implantátumok eltávolítását is. Ettől a kortól függően, lehetséges, hogy egy nőnek egyszer vagy többször kell cseréltetnie vagy eltávolíttatnia az implantátumait élete során.Az időtartam, amennyit az implantátum a mellben töltött, befolyásolja a mell méretét és formáját az eltávolítás után. Ha az implantátumok több éven keresztül növelték a melleket, akkor az eltávolítás után a mell valószínűleg megereszkedett lesz. Az utóhatások komolysága az implantátumok méretétől és fajtájától függ. Sok sebész mellfelvarrást javasol, hogy legyőzzék a negatív hatásait az implantátumok eltávolításának.

A kis kép forrása: Patrick Lynch (wikimedia) 

Szólj hozzá a fórumban!:
http://www.tinivagyok.hu/forum/topic?f=15&t=14&sid=b5ec8b17ed0b1e4bbcedff60e38388ba