Mennyi a BMI-d?
2019. ápr. 16., Dr. Klujber Valéria

Biztosan neked is feltűnik, hogy a mostani fiatalok általában magasabbak, mint a szüleik, vagy pláne, mint a nagyszüleik. Lehet, hogy veled is így van ez.
Ezt szekuláris trendnek nevezzük.
Míg ez Európa és Észak-Amerika legtöbb országában így van, addig a gazdaságilag kevésbé fejlett országokban (pl. Afrika szegény országai) ezt nem tapasztalják. A II. Világháborúig ez a tendencia erősen érezhető volt, napjainkban már nem annyira feltűnő. Ráadásul a növekedés sebessége is nő, vagyis rövidebb idő alatt nőttök nagyobbra, mint a nagyszüleitek. Ezért nagyon fontos az izomzatot fejlesztő mozgás és a csontrendszer megfelelő fejlődéséhez szükséges kalcium és D vitamin! (lásd más cikkeinket)

Ugyanakkor a testsúly növekedése nem arányos a magasság növekedésével. Kétféle tendencia van: az egészségesnek mondhatók (nem túlsúlyosak) súlya kevésbé nő, mint azt a hossznövekedés alapján várnánk. Részben a végtagok arányaikban jobban megnőttek, mint a törzsünk, részben pedig a csöves csontok is vékonyabbak, kevésbé robosztus az arc stb… Ugyanakkor az egészségtelenebbül táplálkozók súlya még a hossznövekedéshez képest is jobban nő! Ennek oka a mozgás és a bevitt kalória (főként a sok szénhidrát) közötti egyensúly megbomlása.

Éppen ezért meglehetősen nehéz eldönteni, hogy a kamaszkori fejlődés időszakában ki tekinthető egészséges súlyúnak.
A BMI, a testtömeg-index rövidítése (persze angolból). A kg-ban kifejezett testtömeg osztva a méterben mért testmagasság négyzetével (vagyis az egy négyzetméterre eső testtömeg), felnőttkorban jól mutatja a tápláltságot – aki kövérebb, annak magasabb a BMI index-e. 25 alatt és 18,5 fölött tartják ideálisnak a BMI-t felnőtteknél!

Mi a helyzet kamaszkorban?
Ebben az időszakban nem lehet a BMI-t önmagában értékelni. Azt a módszert dolgozták ki, hogy az összes megmért fiatal adatait elemezve kiszámítják, hogy az adott életkorra és nemre mennyi az ÁTLAGOS súly, magasság és BMI. Pontosabban felosztják percentilisekre az adatokat aszerint, hogy a korosztály hány %-a esik az adott értékbe: a 10-es percentilbe a fiatalok 10%-a tartozik, tehát 10%-nak annyi vagy kisebb a súlya, mint a 10-es percentilis mutatja az 50-es percentil az 50%-ot tartalmazza, a 70-es percentil alá a 70% adata esik és így tovább. Általában életkoronként görbéket képeznek, ahol az életkorodnak megfelelő értéket a vízszintes tengelyen találod. A függőleges tengelyen keresd a BMI értékét.

A BMI számításához sok honlapon kaphatsz segítséget (pl: http://www.futas.net/cikkek/bmi-kalkulator-testtomeg-index.html), de az értékeléshez a percentilis görbéket használd és ne a BMI értékét önmagában. Az a jó, ha minél inkább az 50-es percentilis közelében vagy. Ha a saját értéked egy nagyon szélsőséges tartományba esik (pl. a 10-es vagy 90-es percentil közelébe), az jelezhet olyasmit, amivel foglalkozni kell. Ha a 3-as percentilis alatt vagy, vagy a 97-es percentil fölött, az szinte biztosan nem egészséges.
Fiúkra és lányokra külön táblázat vonatkozik!Az értékek időbeni változása is fontos: ha tehát mindig is nagyobb termetű és nagyobb súlyú voltál, akkor lehet, hogy a BMI percentilisnek mindig a felső tartományában szerepeltél – hét évesen és 12 évesen is. Ez lehet alkati dolog. De ha korábban átlagos voltál és egyszer csak kilógsz a sorból, akkor érdemes erről megkérdezned a háziorvosodat vagy az iskolaorvost (aki egyébként mérni szokott).