„Think Pink, Live Green”
2023. okt. 11., https://www.breastcancer.org/risk/factors/tplg-booklet-checklist

Hogyan éljünk, hogy csökkentsük az emlőrák esélyét?

Ma Magyarországon (és sok más országban) minden nyolcadik nőnek élete során mellrákja lesz. Ha a családodban valamelyik felmenődnek volt, akkor még nagyobb szükséged van arra az információra, hogy mit tehetsz megelőzésként. És nem a szűrésről akarok beszélni! Az önvizsgálat megtanulása tagadhatatlanul fontos, de pusztán a szűrés arra alkalmas, hogy időben felismerjük a bajt. Amiről itthon nem sokat beszélünk, de egy nagyon jó amerikai kiadvány igen, hogy mik azok az életvitelbeli jellemzők, amik igazoltan növelik az emlőrák esélyét és amiket ezek szerint érdemes elkerülni.

Az emlőrák a leggyakoribb, vagy nálunk a 2. leggyakoribb rosszindulatú daganat, ami a nőket fenyegeti. (Nálunk sajnos a női tüdőrák megelőzte az emlőrákot. Ne dohányozzatok!) Az emlőrák gyakorisága nagyon megnőtt az utóbbi évtizedekben a nyugati életmódot folytató országokban.

A genetika, a BRCA-gének szerepe eléggé közismert, annak ellenére, hogy csak az emlőrákok 5-10%-át okozza, szinte mindenki hallott róla. De ez állhat az emlőrák gyakoriságának ilyen fokú növekedése mögött? Aligha. A génjeink nem képesek gyors változásra, nem is arra valók. A környezetünk azonban az utóbbi 50-30 éven nagyon jelentősen megváltozott. Ide érthetjük azt, amit eszünk, amit iszunk, amilyen levegőt belélegzünk és egyáltalán amit életünk során teszünk.

Folytatjuk!