Minek van szőrzetünk?
2021. júl. 7., Dr. Klujber Valéria

Mi a szőrzet funkciója azokon a helyeken, ahol látványosan megmaradt?

A haj esetében a fej árnyékolása és a hőszigetelés. Akik még nem kopaszodtak meg, nem is tudják, hogy ez mennyit számít: haj hiányában például sapkára lehet szükség a fejtetőt érő meleg elleni védekezéshez. A hónalj- és a lágyéktáji szőrzet - és részben a haj is - az ember ivarérettségéről és koráról tudósít. Hajunk mennyisége a korral együtt változik: az idősödő férfiaknál gyakori a kopaszodás, és mindez a nőknél is megfigyelhető, bár kisebb mértékben. "A szakállasodás pedig öregít, így a többiek számára ez is jelezheti egy férfi korát. A szakáll jelezheti a társadalmi státuszt is, így az afrikai vagy ázsiai embereknél a szakáll például a bölcsesség jele. Ázsiai országokban (Üzbegisztán, Kirgizisztán) „ak-szakal”-nak (agg-szakállnak) hívják a bölcs öregeket!

A szemöldök és szempilla védő szerepe eléggé nyilvánvaló. A szemöldök a naptól is védhet, amikor hunyorogni kényszerülünk, de az izzadtság, vagy az eső sem csorog a szemünkbe miatta.

A nemi szőrzet az ivarérettségünket fejezi ki, és alakja eltér a két nemben. Szexológusok szerint korunk csupaszság-mániája az éretlen test szőrtelenségét idézi fel, ami a pedofíliával rokon… 

A fanszőrzet másik funkciója szintén a szexualitással függ össze, és elsősorban a négy lábon járás korában volt fontos. A nemi váladékok a nemi szervek körüli szőrzetre kerültek, a szőrszálak pedig szétoszlatták és felerősítették az illatanyagok - feromonok - hatását.

A hónalj- és a fanszőrzet nem fog eltűnni, mert továbbra is fontos szerepet tölt be. Ha például leborotváljuk a hónaljszőrzetünket, muszáj parfümöt használnunk az illatok miatt. Az izzadás párologtatásában szintén részt vesz a hónaljszőrzet, amit borotválás esetén ugyancsak kozmetikumokkal csökkentünk. A szőrtüszők egyébként könnyen begyulladnak a borotválást követően, legalábbis amíg rövidek: ebből látható, hogy a szőrzet súrlódáscsökkentő funkciója továbbra is megmaradt.

Forrás: http://www.origo.hu/tudomany/20100208-szorzet-es-evolucio-miert-tunt-el-a-szor-miert-maradt.html

A lábukon és a karunkon lévő szőr segít az érzékelésben, bizonyos vélemények szerint főként a rajtunk mászó élősködőket vesszük észre hamarabb. Érdemes kipróbálnod, mennyire más, ha szőrös bőrfelületen mászik egy rovar vagy egy szőrtelen részen.

Akárhogy is, szőrösnek vagyunk kitalálva, nem sok értelme van folyamatosan küzdeni ellene. Ráadásul egy borostás férfi-mellkas, vagy kar sokkal csúnyább-furcsább, mint egy normálisan szőrös.

A szőrtelenség-mánia talán kicsit csillapodni látszik. Ennek veszélyeiről lásd korábbi cikkünket. http://www.tinivagyok.hu/temak/test/item/az-intim-brfelueletek-szrtelenitese-veszelyes-lehet?category_id=1