Piros paradicsom
2024. jan. 4.,

A szupermarketek polcain télen és kora tavasszal is ott piroslanak a paradicsomok. De hogy lehet ez?

A szintetikus szer, amivel ezt elérik az Ethrel, amely egy 60-as évek óta jól bevált növekedés- és érésszabályozó készítmény. Ezzel lehet elérni az egyenletes szép piros színt, ami miatt megvesszük (az érettnek hitt) paradicsomot.
A szert szerte a világon és Magyarországon is használják. Szomorú látni, hogy a borstól, az ananászon át a kávéig, mennyire sokféle növény érését szabályozzák ezzel a vegyszerrel (is). Legnagyobb felhasználói a gyapot-termesztők (a gyapotból lesz a pamut).

 

A vegyszer 10 nap alatt ürül ki a paradicsomból, így a szürettel a használat után várni kell.
A Bayer által gyártott szer a hivatalos adatlap szerint „barnás színű, karakterisztikus szagú folyadék”, amit a vízbe keverve juttatnak el a növényhez vagy inkább a növénybe.
Veszélyességi besorolása: „veszélyes”
Érdemes rápillantani az érésszabályozó szer adatlapjára:
https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/241953/Ethrel_mod_20140429.pdf/0a498dbd-6aef-45c2-a2ec-80dcd440fc83

Rossz hír, hogy a szabadföldi fajtáknál is használják.
Ha kóstoltatok valódi paradicsomot, ami földben és napon érett, akkor tudjátok mi a különbség. Érdemes egy-két bokrot akárhol is elültetni, lehet ez egy erkély vagy egy akármilyen kicsi földterület. Alig igényel törődést!

A paradicsomvásárlással inkább várjuk meg a nyarat, amikor valóban nap érlelte, igazi, vitamindús zöldséghez juthatunk.
A környezetvédelmi munkacsoport, az EWG adatai szerint világviszonylatban továbbra is a vegyszerekkel legszennyezettebb gyümölcs az eper. Ha érdekel a lista vagy érdekelnek a legkevésbé szennyezett zöldségek-gyümölcsök, akkor nézd meg az eredeti oldalt. A félreértések elkerülésére képek is vannak, így biztosan nem lesz gondod a megértéssel:

https://www.ewg.org/foodnews/#.Wm3vB67iaUk