Sport és lélek
2023. szept. 19., Dr. Németh Ágnes

A kamaszoknak naponta legalább egy óra mozgásra van szükségük egészséges növekedésükhöz, csont- és izomfejlődésükhöz.A mozgásos tevékenységnek nem kell feltétlenül edzés erősségűnek lennie (pl. az intenzív séta is megfelelő), de lehetőleg szabad levegőn kell történnie. Az egészséges testsúly megtartásához is elengedhetetlenül szükséges a kellő mennyiségű mozgás.

Mindezek mellett azonban a rendszeres mozgás számos egyéb kedvező hatással bír. Javítja az iskolai teljesítményt, a gondolkodási készséget és a lelki egészségre is jó hatással van. A rendszeresen mozgó fiatalok körében ritkább a szorongásos és depresszív tünetek előfordulási gyakorisága, mint mozgásszegény életmódot követő társaiké. A társas készségek, pl. kortársakkal való kapcsolatteremtés képességét is növelheti a rendszeres fizikai aktivitás.

A túlzásba vitt testedzésnek persze megvannak az árnyoldalai is – például a kimerültség vagy a sérülésveszély, azonban az ésszerű mozgásmennyiség szinte kizárólag előnyökkel kecsegtet egészségünket és életünket tekintve.

Magyarországon 2010-ben egy nemzetközi vizsgálat keretében („Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása" kutatás) több ezer 10 és 18 év közötti tanulót kérdeztek meg arról, hogy mennyit mozognak, milyen a közérzetük, mennyire elégedettek az életükkel, és számos egyéb tényezőről, melyek lelki egészségük részét képezik. (A felmérés azóta is minden negyedik évben megtörténik.)
A vizsgálatból egyértelműen kiderült, hogy a sokat mozgó fiatalok egészségesebbnek érzik magukat, elégedettebbek az életükkel, ritkábban vannak olyan panaszaik, mint a fejfájás, hátfájás, idegesség, lehangoltság, szédülés, fáradtság, alvási problémák. A fizikailag aktívabb serdülőkre továbbá kevésbé jellemző, hogy depresszív hangulatra utaló tüneteik lennének, viszont jobb az önértékelésük és elégedettebbek a testükkel, külsejükkel (azaz jobb a testképük), mint a keveset mozgó kamaszok.
Kezdd el még ma!