Strandon
2023. júl. 11., Dr. Klujber Valéria

Főként lányoknak szólnak tanácsaink a strandolással kapcsolatban, de a fiúk is is tudhatnak róla.

Fürdőruha
Ha a vizes bikinidben húzódsz be az árnyékba, vagy éppen enni-inni indultok, akkor érdemes lecserélni legalább az alsót. Egyrészt a fertőzések könnyebben kialakulnak a nedves textilnek köszönhetően, másrészt egy idegentől is könnyebben elkaphatsz valamit, ha annak a helyére ülsz le a büfé padján.
Érdemes az evéshez, büfézéshez felvenni legalább valami kis lenge dolgot a fürdőruhára.
A strandruhák, vékony anyagokból készített tunikák, pántos overálok egyrészt nagyon izgalmasak, másrészt lehetőséget adnak a bőrödnek, hogy egy kicsit pihenjen az olykor magas UV sugárzásban.
Továbbá éppen az esetleges fertőzések elkerülése miatt is praktikus, ha van valami a pad és a fürdőruhád között.
Sokan használat után a fürdőruhát egyszerűen begyömöszölik egy nejlonszatyorba és ott is marad másnapig. Pedig érdemes egy picit átmosni tiszta vízzel és megszárítani, lehetőleg nem a tűző napon. A legtöbb fürdőruha nem kedveli a mosógépet, jobban jársz, ha kézzel és egy kis mosószerrel vagy szappannal egyszerűen átöblíted.

Papucs
Sokszor látom, hogy a strand illemhelyére nők is papucs nélkül mennek be. Ugye nem kell elmondanunk, hogy ez miért nem jó? Ha mostál már fel egyszer is a fürdőszobában, akkor tudod. Egy nyilvános WC csészéje mellett mennyi kicsi- vagy nagyobb szennyeződés lehet? Képzeld el mindezt a lábadon!
Majdnem ugyanez érvényes a zuhanyzóra is.
A vizes papucsban sokat időzni sem szerencsés. Vegyél fel egy másikat, vagy szárítsd meg a papucsot is, amíg kifekszel a napra.
A magam részéről hasznosnak gondolom a papucs viselését a büfékben is, nagyon sok mindenbe bele lehet lépni ott is.
Ugyanakkor a mezítláb járás az egyenetlen talajon (fű, homok) egészséges és jó a lábnak, érdemes kiélvezni, ahol lehet. Az arra járó, a lóheréket látogató méhecskéket kerüld!

Menj el pisilni!
Lehet, hogy furán hangzik, de ha a fürdőzés után még gyorsan elszaladsz pisilni, azzal jelentősen csökkentheted a húgyúti fertőzések kialakulásának esélyét. Ilyenkor gyakorlatilag kimosod azokat az oda nem való kórokozókat, amik esetleg feljutottak a húgycsőbe.
A strand mosdójának esetében természetesen fontos a használat előtti és utáni kézmosás is. Amúgy is jobb, ha lehetőleg semmihez sem nyúlunk, amihez nem muszáj. Ha tampont használsz, vagy betétet kell cserélned, akkor természetesen ez hatványozottan igaz.