A nyár árnyoldalai - fájni fog!
2024. jún. 7., Dr. Árki Ildikó

Lehet, hogy már észrevetted, hogy ezeken az oldalakon többször találkozol megszívlelendő intelmekkel, mint más internetes oldalakon, újságokban.Most is hasonlóra készülök. Merénylet a jókedv ellen? Dehogy!

Pihenj, töltsd vidáman a nyarat barátokkal, ismerősökkel a családdal, DE ne feledkezz meg néhány dologról.

A napsugárzástól nemcsak szép barna lehetsz, hanem le is éghetsz. Ez valójában első fokú égési sérülésnek megfelelő állapot (Ritkábban másodfokú égés is lehet, ilyenkor nemcsak piros-vörös a bőröd, hanem hólyagok is keletkeznek rajta.)

Mit tehetsz? 
Legfontosabb a hűtés! A strand helyett hűvös szobában lesz most a legjobb borogatással az égett bőrfelületen.

Mit ne tegyél?
Ne tegyél az égett felületre zsírt, olajat, vajat sőt tejfölt és paradicsomot se! A felsorolás nem teljes értékű, a házi praktikák, szomszéd néni ajánlotta kezelési módok tárháza kimeríthetetlen. A lényeg, hogy ezeknek nincs gyógyító, csodatévő hatásuk, legfeljebb - amennyiben a hűtőből származnak - hűtenek. Ez a hatás fontos, de nem ezekkel az anyagokkal. Az olajos, zsíros anyagok a bőrfelület szellőzését megakadályozva jó környezetet teremthetnek a baktériumok szaporodásához. Különösen a másodfokú, hólyagos égési sérülések hajlamosak befertőződni, ezért ezekben az esetekben különösen fontos a fertőzés megakadályozása. Ilyenkor jobb szakemberhez fordulni (pl. sebészeti szakrendelés).

Az erős napsugárzás azonnali hatásaként „élvezheted” a leégés gyötrelmeit, az UV sugárzás hatásaként azonban a későbbiekben akár bőrrák is keletkezhet.

 

 

A főszerkesztő megjegyzése:

A leégés tüneteit enyhíthetitek a gyógyszertárakban égés kezelésére kapható krémekkel spraykel, vagy aloe vera, kamilla- vagy körömvirág tartalmú termékekkel.A legfontosabb azonban a leégés MEGELŐZÉSE.A sok napozás, leégés hozzájárul a bőr öregedéséhez, az idősebb korban jellemző májfoltok kialakulásához is.
Védjétek a bőrötöket, szemeteket az erős napsugárzástól könnyű ruházattal, napszemüveggel, vagy a strandon a bőrtípusotoknak megfelelő fényvédő krémmel!

Folytatjuk!