Abortusz – vélemény
2011. okt. 28., Porcsalmy Zsuzsa

Valahol ott kezdeném, hogy az abortusz nem csupán egy törvény által fenntartott jog az édesanya számára, hanem egy személy felelősségteljes döntése élet-halál felett

A nő szabad akaratából dönthet magzata sorsa felett. Ez már nem fogamzásgátlás, hiszen a fogantatás már megtörtént, az élet már kialakult. Egy olyan élet, amely sem előtte nem létezett soha, sem később nem fogantatik még egy ugyanolyan.

A saját generációm (24 éves vagyok) legsúlyosabb problémájának a felelősségérzet kialakulatlanságát érzem. Születésünktől fogva hamis értékek vesznek minket körül (médiumokból), ezért téves megfelelési kényszer van bennünk: legyünk szépek, divatosak, népszerűek, bármi áron. A mai társadalmat önzőséggel vádolják sokan. Az abortuszt választó anyákat önzőnek titulálják, amiért a maguk boldogulásával törődnek és nem a babáéval.

Miből ered ez az állítólagos önzőség, amiért a vádlottak padjára került a mai nemzedék? Azt gondolom, hogy a történelmünknek köszönhetően nem tanultuk meg, hogy mik az igazi értékek az életben. Ezért a sok felelőtlen döntés. Az emberek a saját egészségükkel nem foglalkoznak, mert csak az „itt”, a „most” és az „enyém” számít.  Mindenki a saját boldogságát keresi, de nem tanulta meg értékelni a nemzet, a család, az élet, a becsület, …. eszméit.

Nem véletlenül tervezik, hogy már 4 éves korban elkezdjék a szexuális felvilágosítást, ami nemi identitással, testképpel kezdődik, folytatódik a nemi szerepekkel és a családi életre neveléssel, és amibe beletartozik egészséges arányban a munka, a karrier, a szórakozás is. Egy kislányban születése előtt kialakultak azok a csírasejtek, amelyekből majdani gyermekei születnek. Mi ez, ha nem áldás és felelősség egyben?

A problémák: 

- A terhesség szóra a magyar nyelvnek van sokkal szebb kifejezése: várandós. Egy nem tervezett baba az lehet terhesség, viszont egy szeretettel várt magzat az már várandóság. Miért nem boldog családokat mutatnak jó példaként és elérendő célként a fiataloknak a médiában?

Miért nem nevelnek szülők, tanárok, politikusok arra, hogy szeressünk élni, és tudjunk küzdeni? Lehet a harmonikus család ideál a mai modern ember számára is teljes természetességgel.

- Hol vannak a férfiak? Abortusz témában miért csak a nők felelősségéről van szó? Legjobb tudomásom szerint egy új élet megtermékenyítéséhez egy férfi és egy női szereplő kell, akik lesznek a szülők, mert ők szülők a fogantatástól fogva. Ne hagyjuk ki a férfiakat, beléjük is be lett kódolva az apaság ösztöne, nem kéne, hogy elnyomják.

- Miért nem vállalhat egy olyan szülőpáros gyereket, akiknek nincs meg minden anyagi hátterük? Miért jóval magasabb az abortuszok aránya a fejlett országokban? Valóban ilyen kényelmes lenne ez a mostani társadalom? Nagyszüleink háborúban szültek, születtek, és megtanulták értékelni az életet. Ha tudnánk felelősséget vállalni magunkért és a környezetünkért, ha nem lennének olyan fölöslegesen magas jóléti elvárásaink, akkor sokkal több baba születhetne természetesen boldog családba.- A fogantatás nem lehet baleset. Annyi józanság mindenkiben kell legyen, aki szexuális életet él, hogy felmérje párja/partnere és saját helyzetét. Ha pedig mégis meglepetés éri, akkor sem kell mindjárt úgy gondolni arra a születendő gyermekre, mint valami betolakodóra, aki el akarja rontani a szülők egész életét. A gyermekvállalás áldozatokkal jár, ez biztos. Egy életre azonban nem tekinthetünk úgy, mint egy cipőre, ami ha mégsem tetszik, kényelmetlen, akkor még garanciával visszavihetem a boltba! Nem olyan, mint egy mobil, amiből minden hónapban kijön egy újabb típus, aztán ha most nem jött be, akkor majd megveszem az újabb verziót.

- Sokkal ritkábbak azok az abortuszok, amikor valami valós problémával küzd az anya vagy mindkét szülő: erőszak, betegség, abszolút kiskorúság, nyomor. Nem ítélkeznék senkin. El tudok képzelni olyan esteket, amikor kénytelenek meghozni egy kegyetlenül nehéz döntést. Ezekben az esetekben a tanácsadók, a szakemberek segítségek lehetnek a döntés meghozatalában és a lelki gondozásban. S ha valakinek támogató családja van, akkor ilyen esetekben is vigasz lehet, ezért se becsüljük alá a szerető család fontosságát, ebben a széthúzó világban.

Hiszem, hogy az élet - ajándék, amit felelőtlenül eldobni visszafordíthatatlan hiba. Hiszem, hogy szeretettel várni egy babát többet ad minden anyagi és külső feltételnél. Minden este azzal a bizonyossággal kéne elaludni, hogy a ránk bízott feladatokat felvállaltuk és erőnkhöz mérten, szívvel, lélekkel teljesítettük.

Hasznos linkek, hivatkozások: 

http://www.youtube.com/watch?v=CzpFglaFkX0  Road: Szív alatt  :) :P
http://www.hazipatika.com/articles/Terhessegmegszakitas_veszelyek_es_szovodmenyek?aid=20041221135553
http://www.valsagterhesseg.hu/abortusz05.html
http://hu.wikipedia.org/wiki/Terhességmegszakítás
http://www.origo.hu/itthon/20000701eletbe.html
http://bezzeganya.postr.hu/a-magzat-szemolcs-a-no-szuloautomata
http://www2.hu-berlin.de/sexology/ECU2/html/vilagmeretu_statisztikak.htm

Szólj hozzá a fórumban:
http://www.tinivagyok.hu/forum/topic?f=15&t=9&sid=0f1dedb0a4db1d198fe34c8fcabd40ff