Csípések nyáron
2023. jún. 26., Dr. Klujber Valéria

A nyár kellemetlen élőlényeit szedtük össze, amik nem rosszabbak a többieknél, csak az együttélés velük nehezebb. Darazsak, pókok, medúzák...Darazsak, méhek
A csípésük fájdalmas, sokszor nagyon megduzzadhat. Strandon, mezítláb könnyen előfordulhat, hogy a tipikusan fehér herén gyűjtögető méhre rálépve megcsíp bennünket. A méh fullánkja kiszakad, így az állat elpusztul, míg a darázs vidáman továbbrepül dolga végeztével.
A csípést borogathatjuk, kenhetjük antihisztamin tartalmú, vagy egyszerű fájdalom- és gyulladáscsökkentő krémmel. Néhány nap alatt a duzzanat elmúlik. A szájban, toroktájékon elszenvedett csípés viszont már komolyabb dolog, ezzel mindenképpen érdemes időben orvoshoz fordulni, addig is a duzzanatot megpróbálhatjuk jégszopogatással mérsékelni. Vigyázni kell a szabadban evéssel, vagy a nyitott szájjal (beszélgetve, nevetve) történő futással, biciklizéssel!
Aki allergiás ezekre a mérgekre, az nagyon gyorsan komoly rosszullétet szenvedhet, ami végül a keringés összeomlásához, életveszélyes állapothoz is vezethet. Akik ezt tudják magukról, azok vigyenek magukkal betöltött, egyszer-használatos fecskendőt, aminek érösszehúzó (adrenalin) tartalma segít megelőzni az életveszélyes állapot kialakulását. Idéntől újra könnyebb hozzájutni, kérdezd meg háziorvosod!

Szúnyogok
A szúnyogcsípést szinte senki sem ússza meg.
Egy-egy csípés nem különösebben zavaró, de ha nem figyelünk és elvakarjuk a viszkető kis csomót, akkor sokkal könnyebben felülfertőződhet.
Külföldön sok veszélyes betegséget terjesztenek a szúnyogok, amiből időnként némelyik hazánkban is felbukkan. Ilyen például a lepkeszúnyog és az általa terjesztett leishmaniasis.  A betegség állatokból, leginkább fertőzött kutyából kerül át a szúnyog közvetítésével az emberbe. A lázzal és hasmenéssel járó betegség nyomán a bőrön fekélyek keletkeznek, illetve a belső szervek is károsodhatnak. A kezelés évekig tarthat.
A lepkeszúnyog ellen csak zárt ruházattal és szúnyogirtó szerekkel lehet védekezni. Nálunk szerencsére - egyelőre - ritka. Ha beteg a kutyátok, akkor mindenképpen lássa az állatorvos. A kutyáknál általában az állat lesoványodásával, a nyirokcsomók megduzzadásával, a bőr pikkelyesedésével jár, de jelentkezhet hasmenés, hányás, szőrhullás, fekélyek a bőrön, a máj- és a lép megnagyobbodása, a nyirokcsomó duzzanata, kötőszöveti gyulladás is. Gyakran alakulnak ki krónikus tünetek, mint az ekcéma, szőrhiány az orrháton, a fülkagylókon és a szemek körül. Súlyosabb esetben pedig vese- és májelégtelenség, orrvérzés, hasmenés, ízületi gyulladás, szem- és idegrendszeri problémák jelentkezhetnek. 
Trópusokon jellemző a malária, ezt is a szúnyogok terjesztik. Gyógyszert kell szedni ellene, megelőzésképpen.Pókharapás
Magyarországon, természetes élőhelyen nem él olyan pókfaj, melynek harapása mérgező lenne. A legkellemetlenebb a mintegy 1,5-2 cm hosszúságú dajkapók harapása, amelynek nyomán olykor hetekig tartó égető érzés keletkezhet a csípés helyén. A dajkapók előfordulása hazánkban ritka.

Pióca
Tavaly újra láttam piócát a Balatonban. Ennek nem biztos, hogy örülni kell, mert akire rátapad, annak nem éppen kellemes. Sovány vigasz, hogy kevesebb esélye van a trombózisra…

Csak drasztikus módszert tudok az eltávolítására: sóval, citromlével, vagy más számára kellemetlen dologgal kell meghinteni, akkor leválik. Vigyázni kell, mert a szívás helye vérzik, hiszen alvadásgátlót tartalmaz (hirudin), ez a piócával történő kezelések lényege.

Tengeri nyaralások kellemetlen élményei lehetnek a

Medúza csípések és tengeri sün tüskék szúrásai.
A medúza ellen jó, ha egybe-részes fürdőruhánk, vagy valami búvárruhánk van, ha komolyabban merülünk. A sün ellen valamennyire védenek a műanyagból készült úszócipők, legalábbis a talpunkat.

Sajnos, ha már megtörtént a sérülés, akkor mindenképpen fájni fog. A medúzák között rengeteg faj van, de a közeli vizekben igazán veszélyes fajok nincsenek. Fáj a csípés és bepirosodik, akár hetekig látszik a helye, de nem jelent nagyobb veszélyt.

A sün tüskéi szintén nagyon fájnak, mivel beletörnek a szúrás helyére, egyenként el kell őket távolítani, ami nem kis munka és fájdalom lehet.