Falfirka bonyodalmak
2024. jan. 23., Fliegauf Gergely

Egy iskolai kriminálprevenciós előadás után beszélgettem egy 17 éves fiúval, aki egy hatalmas teget tolt (bombingolt) fel egy épület tetejére. Megúszta egy ügyészségi megrovással, de a szülei nagyon el voltak keseredve a viselkedése miatt általában is. Fizetniük is kellett, rongálásért.

A fiú elmondta nekem, hogy egy-egy teg megalkotása hosszabb folyamat. Papíron vázlatokat kell készíteni, ki kell választani a helyet, meg kell tervezni, hogy hogyan jutnak be. Ezek után jön az izgalom: a besurranás, a mászás, az ugrás, a futás, a lopakodás, a fújás, a menekülés, esetleges sérülések, aztán a röhögés. Hogyha bátrak, akkor videó is készül, és megosztják a neten. Az volt a benyomásom, hogy a graffitizés komoly dolog, szinte olyan, mint egy munka.

Graffiti/street art/rongálás/vandalizmus

Magyarországon a büntető törvénykönyv is meghatározza, hogy mit jelent a falfirka, sőt a falfirka elhelyezése rongálás (Btk. 371. §) is lehet.

Idemásoljuk a graffiti büntetőjogi fogalmát:

„festékszóróval, filctollal vagy bármilyen más felületképző anyaggal létrehozott képi, grafikus vagy szöveges felületbevonat, amely nem a vagyontárgy rendeltetésszerű használatához szükséges…”

Sokféleképpen lehet magyarázni ezt a mondatot, ezért 2023 januárjában megállapodtak egy egységes értelmezésben, amelyből a következőket érdemes tudni:

- A falfirka a szabálysértési értékhatár alatt is bűncselekmény lehet, azaz ha a kár elhanyagolható, akkor is megbüntethetnek.

- A falfirka tartalma is lényegtelen, a szólásszabadság kérdése más tészta, azaz akkor is megbüntethetnek, ha te csak ki akartad mondani az igazságot, vagy legalábbis azt a dolgot, amit annak vélsz.

- Azt sem kell figyelembe venni, ha a felvitt firka alatt védőréteg van (pl. a metróállomásokon, egyes szobrokon). Ez esetben is büntethető vagy.

Azért mégiscsak igaz, hogy a puszta vandalizmusnál (pl. ha valaki összetöri egy villamosmegálló üvegét, vagy kromofággal önt le egy szabálytalanul parkoló autót) valamivel több a falfirka; ez pedig az, hogy van benne valamilyen üzenet és bárki számára értékelhető, akár vitatható, vagy éppen riasztó jelentés. Minél szebb és okosabb egy falfirka, annál inkább közelít a street art-hoz. A street art fontos művészeti ág, értéket közvetít, és komoly hagyományokkal is rendelkezik. Fontos azt is tudni, hogy a művészi graffiti szorosan kapcsolódik a képregények világához, és nehezen érthető meg anélkül.

Miért veszélyes a graffitizés?

 • Bizonyára tudod, hogy nagyon sokan elítélik a graffitit, sőt a street artot is legalább idegesítőnek találják, és ezek az emberek nem fognak téged kedvelni.
 • Zárt vagy védett helyeken biztonsági őrök is dolgoznak, akiknek lehet kutyájuk is. Ők felelnek a szabályok betartásáért, de téged harap meg a kutya, és akkor már késő bánat.
 • Elfordulhat olyan is, ha rajtakapnak a fújáson, hogy rendkívül indulatos emberekbe botlasz, akik akár el is vernek, mert nem törődnek a következményekkel.
 • A kendő vagy a maszk nem csak azt a célt szolgálja, hogy ne ismerjenek fel, hanem azt is, hogy ne lélegezd be a festéket.
 • Talán Magyarországon ennek kevés jelentősége van, de néha bűnöző gengek is graffitivel jelölik a határaikat. Ha egy ilyenbe avatkozol bele, annak nagyon komoly következménye lehet.
 • Egy német kutatás szerint a graffiti növeli a talajban a mikro-műanyagok koncentrációját, aminek sajnos számos veszélye van.
 • Stickerezés – azaz a művészi matricák felragasztása – is lehet veszélyes, ha közlekedési lámpára, táblára vagy járműre helyezed.
 • Ha valamilyen gyűlöletkeltő üzenetet írsz fel vagy jelképet rajzolsz a falra, azért külön megbüntethetnek.

Miért graffitiznek az emberek?

 • A legfontosabb az életérzés, és az, hogy utána lehet sztorizgatni.
 • Sokan mondják, hogy a graffiti kikapcsolja őket, és akkor lehetnek igazán önmaguk, amikor fújnak.
 • Hasonszőrű arcokkal lehet megismerkedni. A street art értéket képvisel, fejlődni lehet benne, és lehet az öregektől tanulni (vannak ötvenes graffiti művészek is).
 • Többen mondják, hogy legális graffiti által önismeretre tesznek szert (mit tudnak kihozni magukból, mekkora hatást tudnak elérni, hogy tetszik az alkotásuk másoknak stb.), ami nagyon fontos emberi erény.
 • Menő dolog az is, ha valaki egy falat elsőként fest meg.
 • Mások nevet szeretnének szerezni a közösségben.
 • Sokan külön stílust alakítanak ki, és így akarják kifejezni magukat.

Ezekkel szemben a vandál graffitizésnek azért más céljai is lehetnek:

 • A többi ember megrémítése, megfélemlítése, jelképek általi támadása (gondoljatok egyes foci ultrák által készített firkákra).
 • Azt is mondják, hogy minél inkább tiltott, annál vonzóbb és izgalmasabb. A bombingolás adrenalin bomba is.
 • Az is előfordul, hogy valaki unaloműzésből firkálja a falakat. Ennek gyakran szinte semmilyen célja nincsen.
 • Egyesek azt is jó bulinak tartják, hogy nevetségessé teszik a hatóságokat, vagy például a vasútőröket.

A graffiti a fentieken túl a csoportos ellenszegülés és lázadás egyik formája is, amely társadalmi problémákra reagál.

Pár tipp

Magyarországon is vannak street art közösségek, rendezvények, ahol bármilyen kérdést feltehetsz, és ismerkedhetsz.

Keresd a legális falakat. Az interneten vannak ilyen források.

Törekedj arra, hogy az üzeneteidnek értéke legyen, mert az a legvagányabb.