Fulladás
2021. júl. 15., www.ogyei.hu

Vízparton lenni jó! Sok fiatal nagyon szeret fürdeni, úszni, játszani a vízben, vagy vízi sportokat űzni. Amellett, hogy élvezetes, egészséges is. Ugyanakkor a vízpart veszélyeket rejt magában, főleg, ha nem vigyázol magadra.A legtöbb fiatalkori vízi baleset azért következik be, mert a fiatalok túl merészek, vakmerőek a vízparton. Hogy te ne válj áldozattá, összegyűjtöttük, mivel teheted biztonságossá azt az időt, amit a vízparton töltesz.

Fedezd fel, hol a veszély!
gyorsan mélyülő víz;
nem látható gödrök a víz alatt;
erős sodrás;
nagy hullámzás;
nagyon hideg víz;

Figyelj a biztonsági és a vészjelzésekre!
Természetes vizek fürdőhelyein vörös zászló, villogó fény figyelmezet a közelgő rossz időre. Ilyenkor azonnal el kell hagyni a vizet.

Többen, együtt menjetek a vízbe!
A kisgyermekek csak felnőtt felügyelettel, a nagyobbak együtt legyenek a vízben, tartsák egymást szemmel. Így társad segít rajtad, ha bajban vagy. Ha ő kerül bajba, rajtad a sor, hogy segíts!

Vízparton, vízi járművön ne fogyassz alkoholt, tudatmódosító szert. 
Persze jó, ha máskor sem használsz ilyen szereket, de azt tudnod kell, hogy épp úgy, ahogyan a közlekedési balesetek kockázatát megemelik az ilyen anyagok, a vízparton is sokkal könnyebben éri baleset azokat a fiatalokat, akik elbódították vagy éppen felpörgették magukat.

Légy képzett elsősegélynyújtó! 
Ezzel a magad számára is sok értékes információhoz jutsz, és másokon is tudsz segíteni, ha bajba kerülnek. Magyarországon a Nemzeti Gyermekmentő Alapítvány és a Vöröskereszt is szervez tanfolyamokat.