Gyümölcsök és zöldségek fogyasztásakor is fő a biztonság!
2020. ápr. 28., Nébih

A nem csomagolt élelmiszerek felületén – ilyenek tipikusan a zöldségek és a gyümölcsök – jelenlegi ismereteink szerint alacsony a koronavírus túlélési esélye. Éppen ezért a gyümölcsök és zöldségek tisztítási gyakorlata nem változik a koronavírus miatt.

Az alapos lemosás hideg vízzel és a súrolókefe használata a „földes” termékek esetében (mint például burgonya, sárgarépa, gyökér) megfelelőnek tűnik. De mindenképpen ajánlott az elővigyázatosság és az alapvető élelmiszer-higiéniai szabályok betartása.

1. Zöldség- és gyümölcsvásárlás
• Csomagolatlan zöldségek, gyümölcsök vásárlásakor mindenképpen vegyünk igénybe egyszer-használatos kesztyűt, zacskót, fogóeszközt, kerüljük a termékek kézzel való érintését. Ne tapintással, hanem szemrevételezéssel válogassunk.
• A csomagolatlan gyümölcsöt hazaérkezést követően mossuk meg, majd szárítsuk meg.

2. A zöldségek és gyümölcsök felhasználása, fogyasztása
•Felhasználás vagy fogyasztás előtt a zöldségeket, gyümölcsöket javasolt bőséges folyóvízzel alaposan lemosni, esetleg többször is átöblíteni.
• Amely gyümölcsök és zöldségek esetében ez lehetséges, a leghatékonyabb tisztítási mód a hámozás.
• Saláta és más levélzöldek: A salátaféléket bő vízben, rövidáztatással mossuk, hogy a rátapadt szennyeződéseknek legyen ideje leoldódni. Ezt követően helyezzük szűrőedénybe, és nagyon alaposan öblítsük le hidegvíz alatt, majd ezután a megszokott módon, centrifuga segítségével vagy konyhakendőn távolítsuk el a fölösleges vizet. A külső néhány levelet érdemes eltávolítani.
• Jégsaláta esetén elegendő a külső levelek eltávolítása, a zöldség meg-mosására nem feltétlenül van szükség, mert a levelek szoros záródása miatt gyakorlatilag nem tud szennyeződés bejutni a salátafej belsejébe. Ha mégis észreveszünk kisebb szennyeződéseket, akkor ezeket csapvíz alatt távolítsuk el.
• Gyökérzöldségek: Bár a gyökérzöldségek és a burgonya egyre inkább mosva kerülnek a piacra, boltokba, elkészítés előtt hideg folyóvíz alatt mossuk meg őket, majd töröljük szárazra.
• Olyan termékeket, amelyek jól bírják az árukezelést, mint például a zöldbab, spárga, uborka és a szőlő, alaposan öblítsük le vízzel, miközben kézzel dörzsöljük le a látható szennyeződéseket. Ha szükséges, hagyjuk megszáradni vagy töröljük szárazra.


• Az árukezelésre érzékenyebb termékeket, mint például a paradicsom, az érett csonthéjas gyümölcsök (őszibarack, sárgabarack), a gombafélék és a bogyós gyümölcsök, öblítsük le folyóvízzel úgy, hogy minden oldal lemosódjon, de ne sérüljenek meg. A megmosott gyümölcsöket tiszta konyharuhára vagy papír-törlőkendőre helyezve szárítsuk.
• A mosási és tisztítási, illetve hámozási műveletek után mossunk kezet.
• A zöldség, gyümölcs mosása után a mosogatót, és környékét is „tegyük rendbe”, ügyeljünk a tisztaságra!
• Ha a gyümölcs, zöldség felhasználási módja engedi, célszerű hőkezelést (párolás, főzés, sütés legalább 2 percen át tartó 72°C-os maghőmérséklet megtartásával) alkalmazni, hiszen ez elpusztítja a kórokozókat.


A teljes anyagot elolvashatod a Nébih honlapján itt:
https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/1166172/konyhai_higieniai_utmutato_A4_web.pdf