Műanyag-palack
2021. okt. 21., Dr. Klujber Valéria

A műanyagpalackok jelöléseinek néztünk utána1-es típus
: PET/PETE – Polietilén-tereftalát Ez az ábra szerepel a legtöbb üdítő és ásványvíz palackján. Használják még poharak, néhány háztartási- és tisztálkodószer flakonja anyagaként.Egyszeri használata nem jár következményekkel, ám ha sokáig újra és újra töltjük, a műanyagból olyan anyagok juthatnak a szervezetbe, amelyek légzőszervi problémákat, menstruációs és hormonzavarokat okozhatnak.

A 2-es típus, HDPE – Nagysűrűségű polietilén Játékok, tejes flakonok, mosószerek, tisztítószerek, samponok, motorolaj flakonjai készülnek belőle.A HDPE a legbiztonságosabb műanyagtípusként van számontartva, mert nem bocsát ki kémiai anyagokat.

A 3-as típus V vagy PVC – Polivinilklorid Csövek, palackok, háztartási olaj palackja, de ebből készülnek az átlátszó műanyag csomagolók (folpack).Rákkeltő hatása is lehet, ne érintkezzen közvetlenül élelmiszerrel.

Bár a 4-es típus LDPE –  Alacsony sűrűségű polietiléntermékek: fóliák, zacskók. Nem minősül károsnak. 

Az 5-ös típusú PP – Polipropilén termékek: palackok, joghurtos, vajas dobozok, krémsajtok, egyéb tejtermékek dobozai, mustáros, ketchupos flakonok, műanyag edények, tálcák, kulacsok, háztartási szerek flakonjai. Olyan dolgokat csomagolhatnak bele, amik melegek a csomagoláskor, mert magas az olvadáspontja.Biztonságosnak minősülnek.

A 6-os típusú PS – Polisztiroltermékek: kávéspoharak, élelmiszeres dobozok, joghurtok dobozai, egyéb tejtermékek dobozaiEzt a műanyagot főleg ételek csomagolására használják. Jó szigetelő anyag ezért ismerősek lehetnek a polisztirolhabból készült melegen tartó ételcsomagolók, kávés poharak illetve tálcák a húsok és a zöldségek alatt. Egy lehetséges rákkeltő hatású sztirol nevű kemikália szabadul ki belőle, aminek egyéb káros mellékhatásait is leírták.

A 7-es típus: ide tartozik minden olyan műanyag, aminek összetétele nincs meghatározva, ezért veszélyes lehet.
Készülhetnek belőle ivó kulacsok, ezzel bélelik ki a konzervdobozokat is, illetve gyümölcsleveket, szószokat töltenek bele, ételhordók, műanyag tárolók, edények alapanyaga is lehet.
Egyes források szerint a Biszfenol-A ezekből a műanyagokból oldódik ki leginkább

Kerüld a 3-as és 7 típust.Italt az 1 típusú flakonból vegyél, de ezt se tartsd napon és ne tedd a mikróba!

A legfontosabb, hogy a napon álló, pl kocsiban melegedett műanyagokból ne fogyassz semmit. Ugyanezért ne melegíts benne és ne is fagyaszd le a műanyag tartókat.

Részleteket sok oldalon olvashatsz még, ajánlom ezeke, amiket részben forrásként is használtunk:
http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/cikk/0827/403621/20080701_muanyag_hul_1.htm
http://tudatosvasarlo.hu/cikk/rossz-es-jo-muanyagok
http://vizmegoldas.hu/vizszures/ne-tegye-ki-magat-a-muanyagok-veszelyeinek
http://easylife.cafeblog.hu/2017/02/24/erre-figyelj-mikor-palackozott-vizet-veszel