Még nincs vége a télnek!
2024. jan. 31., Dr. Árki Ildikó

Sőt, a síszezon még csak most kezdődik. Mire figyelj, ha a téli sportok űzésébe kezdesz?Először is, nem lehet a számítógép előtti tespedésből egyből a sípályára ugrani. Alapos felkészülés, edzés kell ahhoz, hogy lehetőség szerint elkerüld az ízületi- és izom-sérüléseket, túlterhelést.
Fontos a megfelelő felszerelés beszerzése ahhoz, hogy biztonságosan élvezhesd a téli sportokat. A sílécek kiválasztásánál a testmagasság, a testsúly sí-tudásod és gyakorlottságod a legalapvetőbb szempontok. A sí-kötés karbantartását és beállítását legjobb, ha szakember végzi. A síruha, kesztyű, és napszemüveg természetszerűleg szükséges kellékei a síelésnek. Ne feledkezz meg a bukósisak viseléséről, ez biztonságod szempontjából nagyon fontos! Ha netán mégis sérülés történik, jó, ha tudod, a leggyakoribb sí-sérülések a térdízületi sérülések, szalagrándulás és szakadás, porcsérülés. Kevésbé gyakori, de még vezető helyen vannak a csonttörések.
Fontos! Ha külföldre mész síelni, ne feledkezz meg a megfelelő biztosítás megkötéséről, reméljük nem lesz rá szükség, de ha mégis akkor bizony súlyos kiadásoktól véd meg.

Korcsolyázás, szánkózás során is érdemes a baleset-megelőzésre is figyelni. A legtöbb veszélyt itt is, mint nyáron a fürdéskor, a bányatavak rejtik - a nem kellő vastagságú jég beszakadhat alattad és a jéghideg vízben nem könnyű az életért küzdeni.Néhány szó a szánkózásról. Nagyon jó dolog a szikrázó napsütésben szánkóval száguldani…a megfelelő helyen! Bukósisakról itt se feledkezz el, és csak biztonságos, ismert pályán szánkózz. Elég kellemetlen, és súlyos következményekkel járó meglepetés, ha hirtelen egy szakadék következik, vagy egy forgalmas autóút előtt nem tudsz lefékezni.

Remélem azért még maradt egy kis kedved a téli sportokhoz!
Jó telelést, balesetmentes sportolást!