Szmoghelyzet
2011. nov. 3., ANTSZ

Maszkkal javasolják a biciklizést.

Szűk határon belül változik, de több helyütt a riasztási szint közelében mozog a szálló por koncentrációja hazánkban. Jelenleg Nyíregyházán Várpalotán, Debrecenben, Miskolcon, Pécsett és Budapesten a legmagasabbak az értékek.

Az őszi-téli időszakban a szálló por a legfontosabb légszennyező anyag. Jelentősen rontja a krónikus légzőszervi betegek (például asztmások) egészségi állapotát, náluk az általános panaszok erőteljesebben jelentkezhetnek, a köhögés és fulladás gyakoribbá válhat. Ha a panaszaik erősödnek, akkor telefonon konzultáljanak orvosukkal, hogy miként változtassanak a gyógyszereiken.

Az apróbb szemcseméretű szálló por a tüdőben bekerülhet a véráramba, elindíthatja az éren belül a véralvadás folyamatát, így a szálló por koncentrációjának növekedése megemelheti a szív- és érrendszeri betegek körében az infarktus, embólia előfordulását. A leginkább veszélyeztetettek az említett krónikus betegségben szenvedők, illetve az idősek és kisgyermekek.

A riasztási szintnél már az egészségesek is megérzik a szmog káros hatásait: allergiához hasonló tünetek jelentkezhetnek, úgy, mint tüsszögés, torokkaparás, orr- és szemviszketés, orrfolyás. Hosszútávú hatásként az apró szemcsék izgatják a nyálkahártyát, azon apró sérülések keletkezhetnek, és ez utat nyit a baktériumok, vírusok számára, könnyebben alakul ki fertőzés.

A helyzet javulására akkor számíthatunk, ha erősebb légmozgás érkezik, amely kisöpri a felettünk megálló szmogot.

Tanácsok azok részére, akik az érintett területeken élnek

• Kerüljük a sétát a szennyezett helyeken, nagyvárosokban, főleg a forgalmas útszakaszok környékén! 
• Kisgyermekeket ne vigyünk sétálni, ne szervezzünk velük szabadtéri programot, a szokásos napi levegőztetést hagyjuk ki, amíg a szálló por koncentrációja magas. 
• A biciklizők viseljenek porvédő maszkot. (Ez nem azonos a zöld műtős maszkkal, a porvédő maszkot munkavédelmi üzletekben lehet beszerezni.)
• A települések önkormányzatai döntik el, hogy milyen intézkedéseket vezetnek be, a kerti égetések korlátozását, tiltását mindenképpen hasznosnak tartjuk, ezzel helyi szinten is javítható a helyzet. 
• A szellőztetésre a déli órák alkalmasabbak, ekkor kevesebb a fűtésből keletkező égéstermék a levegőben.